Regionální potravina

Bramborové škubánky s brynzovou omáčkou a křupavou slaninou

Moje hodnocení
1x

Kdo by nemiloval tradiční staročeské škubánky. Oblíbený pokrm našich babiček, dědečků i rodičů. Naprosto jednoduché jídlo, jehož základem jsou samozřejmě brambory. A pokud dříve nebylo na špek, slaninu nebo bůček, zůstalo jen u směsi již zmiňovaných brambor, hrubé mouky a soli. My vám ovšem nabízíme „vymazlenou“ variantu škubánek s výraznou omáčkou z ovčího sýra a křupavou slaninou.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • brambory – varný typ C 1 kg
  • polohrubá mouka (hrubá mouka) 300 g
  • anglická slanina nebo uzený vepřový bůček 100 g
  • ovčí sýr brynza 150 g
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte v osolené vodě 15 minut. Poté brambory sceďte, ale vodu uchovejte. Vodu nalijte zpět do půlky brambor. Nahoru nasypte mouku a pod pokličkou vařte na malém ohni. Po 20 minutách bude mouka propařená a bramborovou směs můžete rozšťouchat dohladka. Směs vařečkou roztírejte po stěnách hrnce, až se brambory s moukou spojí.
  2. Smetanu provařte a nechte v ní rozpustit ovčí sýr. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Škubánky tvarujte lžící namočenou v oleji.
  4. Plátky slaniny nechte na nepřilnavé pánvi vyškvařit dozlatova.
  5. Na připravené škubánky dejte brynzovou omáčku a kousky slaniny.

PRIMA TIP: Pro přípravu receptu doporučujeme jedinečný Zlatý bůček od firmy Plzák z Plzně. Díky své chuti a kvalitnímu složení byl tento masný výrobek nedávno oceněn značkou Regionální potravina.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty