Suroviny
- brambory (varný typ C) 1 kg
- hrubá mouka 300 g
- anglická slanina (nebo uzený vepřový bůček) 100 g
- brynza (ovčí sýr ) 150 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte v osolené vodě 15 minut. Poté brambory sceďte, ale vodu uchovejte. Vodu nalijte zpět do půlky brambor. Nahoru nasypte mouku a pod pokličkou vařte na malém ohni. Po 20 minutách bude mouka propařená a bramborovou směs můžete rozšťouchat dohladka. Směs vařečkou roztírejte po stěnách hrnce, až se brambory s moukou spojí.
- Smetanu provařte a nechte v ní rozpustit ovčí sýr. Dochuťte solí a pepřem.
- Škubánky tvarujte lžící namočenou v oleji.
- Plátky slaniny nechte na nepřilnavé pánvi vyškvařit dozlatova.
- Na připravené škubánky dejte brynzovou omáčku a kousky slaniny.
PRIMA TIP: Pro přípravu receptu doporučujeme jedinečný Zlatý bůček od firmy Plzák z Plzně. Díky své chuti a kvalitnímu složení byl tento masný výrobek nedávno oceněn značkou Regionální potravina.
Bramborové škubánky s brynzovou omáčkou a křupavou slaninou 2 Zdroj: Regionální potravina
Bramborové škubánky s brynzovou omáčkou a křupavou slaninou 3 Zdroj: Regionální potravina