Suroviny
- brambory 500 g
- brynza 400 g
- vejce 1 ks
- mouka krupička (jemná) 60 g
- hrubá mouka 60 g
- slanina (libovější ) 200 g
- cibule (větší ) 2 ks
- sádlo 1–2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Nejlépe den předem uvařte neoloupané brambory v osolené vodě doměkka. Slijte je a nechte zchladnout.
- Druhý den zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno. Rozdrobte k nim brynzu, promíchejte, přidejte vejce a krupičku a propracujte. Pozvolna přisypávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Podle chuti osolte, ale brynza bývá dostatečně slaná.
- Z těsta odkrajujte lžící kousky, skládejte je na pařák a vařte v páře 10–15 minut doměkka.
- Mezitím nakrájejte slaninu na kostky a opečte je na pánvi. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a restujte ji ve vypečeném tuku dozlatova. Pokud se dostatek tuku nevypeče, přidejte k ní sádlo.
- Uvařené brynzáky podávejte přelité vyškvařenou slaninou s opečenou cibulkou.
Brynzáky s vyškvařenou slaninou a cibulkou Zdroj: Velká knedlíková kuchařka