zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Slovenské halušky s bryndzou a opečenou slaninou
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Slovenské halušky s bryndzou a opečenou slaninou

Slovenské halušky s brynzou a opečenou slaninou

Hodnoceno: 9x
Halušky jsou slovenskou specialitou (jsou-li podávané se zelím, říkává se jim strapačky), ale jak už tomu často bývá, předpisy na ně se značně liší a autoři jsou za ten svůj ochotni bít se jak Jánošík. Podle krajů se připravují jak z čistě moučného, tak z bramborového těsta, nesmí ovšem chybět správný technologický postup, spočívající buď v protlačování těsta speciálním struhadlem, nebo odkrajováním malých kousků z prkénka přímo do vody. Jedině tak vznikne typický hrudkovitý tvar. Přinášíme jeden odzkoušený postup.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Oloupané brambory nastrouhejte co nejjemněji nebo je nastrouhejte nahrubo a pak rozmixujte – potřebujete z nich dostat co nejvíc škrobu, který pak halušky udrží pohromadě.
  2. Dejte vařit vodu ve větším hrnci. Vodu vylouhovanou z brambor slijte a nechte chvíli stát. Pak odlijte vodnatou část a škrob na dně vraťte zpátky k bramborám. Postupně přimíchávejte mouku, až dosáhnete poměrně hustého těsta, které nestéká ze lžíce, při protlačování jde poměrně ztuha. 
  3. Halušky protlačujte přes speciální protlačovadlo či struhadlo nebo odkrajujte malé kousky těsta rovnou do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Brynzu promíchejte se smetanou a trochou vody z halušek tak, aby se s ní daly halušky přelít.
  4. Halušky podávejte nejlépe v hlubokém talíři, přelité lehce zředěnou brynzou a posypané vyškvařenou slaninou. (Tradičně se zapíjely kyselým mlékem a od jara nesmělo chybět ani posypání třeba pažitkou.)

PRIMA TIP: Na haluškách je nejtěžší dosáhnout té správně husté konzistence těsta – je-li příliš řídké, halušky se rozvaří. Do těsta se proto často přidává vejce (v tom případě použijte mouku jen hladkou), kterýžto postup má své příznivce i odpůrce. Ale jako vždy, cvičenie robí majstra…

Slovenské halušky s brynzou a opečenou slaninou
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Slovenské halušky s brynzou a opečenou slaninou
Znáte poklady slovenské kuchyně

Znáte poklady slovenské kuchyně? Ochutnejte lahodná jídla našich sousedů

reklama

Související témata: halušky , brynza , Hlavní jídla , Slovenská kuchyně