Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Slovenské halušky s brynzou a opečenou slaninou
Halušky jsou slovenskou specialitou (jsou-li podávané se zelím, říkává se jim strapačky), ale jak už tomu často bývá, předpisy na ně se značně liší a autoři jsou za ten svůj ochotni bít se jak Jánošík. Podle krajů se připravují jak z čistě moučného, tak z bramborového těsta, nesmí ovšem chybět správný technologický postup, spočívající buď v protlačování těsta speciálním struhadlem, nebo odkrajováním malých kousků z prkénka přímo do vody. Jedině tak vznikne typický hrudkovitý tvar. Přinášíme jeden odzkoušený postup.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Oloupané brambory nastrouhejte co nejjemněji nebo je nastrouhejte nahrubo a pak rozmixujte – potřebujete z nich dostat co nejvíc škrobu, který pak halušky udrží pohromadě.
- Dejte vařit vodu ve větším hrnci. Vodu vylouhovanou z brambor slijte a nechte chvíli stát. Pak odlijte vodnatou část a škrob na dně vraťte zpátky k bramborám. Postupně přimíchávejte mouku, až dosáhnete poměrně hustého těsta, které nestéká ze lžíce, při protlačování jde poměrně ztuha.
- Halušky protlačujte přes speciální protlačovadlo či struhadlo nebo odkrajujte malé kousky těsta rovnou do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Brynzu promíchejte se smetanou a trochou vody z halušek tak, aby se s ní daly halušky přelít.
- Halušky podávejte nejlépe v hlubokém talíři, přelité lehce zředěnou brynzou a posypané vyškvařenou slaninou. (Tradičně se zapíjely kyselým mlékem a od jara nesmělo chybět ani posypání třeba pažitkou.)
PRIMA TIP: Na haluškách je nejtěžší dosáhnout té správně husté konzistence těsta – je-li příliš řídké, halušky se rozvaří. Do těsta se proto často přidává vejce (v tom případě použijte mouku jen hladkou), kterýžto postup má své příznivce i odpůrce. Ale jako vždy, cvičenie robí majstra…