Slovenské halušky s brynzou a opečenou slaninou

Moje hodnocení
14x

Halušky jsou slovenskou specialitou (jsou-li podávané se zelím, říkává se jim strapačky), ale jak už tomu často bývá, předpisy na ně se značně liší a autoři jsou za ten svůj ochotni bít se jak Jánošík. Podle krajů se připravují jak z čistě moučného, tak z bramborového těsta, nesmí ovšem chybět správný technologický postup, spočívající buď v protlačování těsta speciálním struhadlem, nebo odkrajováním malých kousků z prkénka přímo do vody. Jedině tak vznikne typický hrudkovitý tvar. Přinášíme jeden odzkoušený postup.

4 porce
30 minut
slovenská

Suroviny

  • moučné brambory 500 g
  • mouka (nejlépe směs hrubé a hladké) 330 g
  • čerstvá brynza podle potřeby
  • zakysaná smetana (zakysaná smetana na zředění)
  • vyškvařená slanina k podávání

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory nastrouhejte co nejjemněji nebo je nastrouhejte nahrubo a pak rozmixujte – potřebujete z nich dostat co nejvíc škrobu, který pak halušky udrží pohromadě.
  2. Dejte vařit vodu ve větším hrnci. Vodu vylouhovanou z brambor slijte a nechte chvíli stát. Pak odlijte vodnatou část a škrob na dně vraťte zpátky k bramborám. Postupně přimíchávejte mouku, až dosáhnete poměrně hustého těsta, které nestéká ze lžíce, při protlačování jde poměrně ztuha.
  3. Halušky protlačujte přes speciální protlačovadlo či struhadlo nebo odkrajujte malé kousky těsta rovnou do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Brynzu promíchejte se smetanou a trochou vody z halušek tak, aby se s ní daly halušky přelít.
  4. Halušky podávejte nejlépe v hlubokém talíři, přelité lehce zředěnou brynzou a posypané vyškvařenou slaninou. (Tradičně se zapíjely kyselým mlékem a od jara nesmělo chybět ani posypání třeba pažitkou.)

PRIMA TIP: Na haluškách je nejtěžší dosáhnout té správně husté konzistence těsta – je-li příliš řídké, halušky se rozvaří. Do těsta se proto často přidává vejce (v tom případě použijte mouku jen hladkou), kterýžto postup má své příznivce i odpůrce. Ale jako vždy, cvičenie robí majstra…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty