Suroviny
- brambory (moučné) 500 g
- hladká mouka (nejlépe ve směsi s hrubou moukou) 330 g
- vejce 1 ks
- brynza
- zakysaná smetana (na zředění)
- slanina (vyškvařená k podávání)
Připravte slovenské bramborové halušky s brynzou a slaninou podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo a pak rozmixujte na hrubší kaši nebo je najemno nastrouhejte – potřebujete z nich dostat co nejvíc škrobu, který pak halušky udrží pohromadě. Brambory přesuňte do jemného síta a položte nad mísu. Po chvíli ještě lehce vymačkejte.
- Dejte vařit vodu ve větším hrnci. Vodu vylouhovanou z brambor slijte a škrob na dně vraťte zpátky k bramborám. Přidejte vejce a postupně přimíchávejte mouku, až dosáhnete poměrně hustého těsta, které nestéká ze lžíce, při protlačování jde poměrně ztuha.
- Halušky protlačujte přes speciální protlačovadlo či struhadlo nebo odkrajujte malé kousky těsta z prkénka rovnou do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové. Brynzu promíchejte se smetanou a trochou vody z halušek tak, aby se s ní daly halušky přelít.
- Halušky podávejte nejlépe v hlubokém talíři, přelité brynzou lehce zředěnou zakysanou smetanou a posypané vyškvařenou slaninou. (Tradičně se zapíjely kyselým mlékem a od jara nesmělo chybět ani posypání třeba pažitkou.)
PRIMA TIP: Na haluškách je nejtěžší dosáhnout té správně husté konzistence těsta – je-li příliš řídké, halušky se rozvaří. Do těsta se proto často přidává vejce (v tom případě použijte mouku jen hladkou), kterýžto postup má své příznivce i odpůrce. Ale jako vždy, cvičenie robí majstra…

Vyzkoušejte také recept na halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
