Pesto
- medvědí česnek 1 velký svazek
- krájené mandle 1 menší hrst
- olivový olej 4-5 lžic
- strouhaný parmazán 1 malá hrst
- sůl (hrubá) 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
Tarhoňa
- těstoviny tarhoňa 250 g
- anglická slanina (nebo uzená) 80 g
- česnek 5 stroužků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- brynza 60 g
- pesto (z medvědího česneku) 2 vrchovaté lžíce
- pažitka
Postup přípravy
- Nejprve připravte pesto. Omyté a osušené listy medvědího česneku dejte do mixéru. Přidejte plátky mandlí, trochu hrubé soli, nastrouhaný parmazán a přilijte olivový olej a citronovou šťávu. Rozmixujte téměř dohladka. Pesto, které hned nevyužijete, napěchujte do skleničky, povrch uhlaďte a zalijte olivovým olejem. Uzavřete víčkem a skladujte v lednici, kde vydrží asi dva týdny. Případně rozdělte do formiček na led a zamražte.
- Na malé pánvi orestujte anglickou nebo uzenou slaninu nakrájenou na malé špalíčky, po chvíli přihoďte i česnek nakrájený na plátky a společně opékejte dozlatova. Poté přendejte do mističky.
- Do střední a hlubší pánve vsypte tarhoňu a nasucho ji opékejte, až některá zrnka zrůžoví a lehce se opečou. Poté do pánve přilijte asi 200 ml horké vody (pozor, může to prskat), osolte a opepřete. Zmírněte plamen na střední a za občasného míchání vařte, dokud se voda téměř nevypaří. Poté postupně dál přilévejte po troškách horkou vodu a vařte, až bude tarhoňa uvařená na skus, trvá to asi 10 minut.
- Když bude tarhoňa uvařená podle vašich preferencí (neměla by být suchá, ale stále trošku tekutá), vmíchejte k ní brynzu, až se rozpustí, a nakonec i pesto z medvědího česneku.
- Nandejte na talíře, posypte osmaženou slaninou a česnekem a nakonec dozdobte pažitkou.
PRIMA TIP: Tarhoňa je drobná těstovina, která je doma na Slovensku a v Maďarsku. U nás ji běžně seženete například v Lidlu. Místo tarhoni lze použít také těstovinový perlový kuskus, italskou fregolu, těstovinovou orzo rýži nebo jiné drobné těstoviny, třeba ditalini.
Vyzkoušejte recept na bramborové halušky se slaninou a kysaným zelím podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE