Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Moje hodnocení
4x

Sezona medvědího česneku právě vrcholí, a pokud patříte mezi jeho fanoušky, oceníte další báječný recept do sbírky. Základem je klasické pesto, kterým můžete dochutit nejen těstoviny, ale i rizoto, můžete ho namazat na topinky nebo dát pod vajíčka. My jsme ho tentokrát zkombinovali se slovenskou brynzou, s kterou tvoří dokonalý jarní tandem.

2 porce
30 minut

Pesto

Tarhoňa

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte pesto. Omyté a osušené listy medvědího česneku dejte do mixéru. Přidejte plátky mandlí, trochu hrubé soli, nastrouhaný parmazán a přilijte olivový olej a citronovou šťávu. Rozmixujte téměř dohladka. Pesto, které hned nevyužijete, napěchujte do skleničky, povrch uhlaďte a zalijte olivovým olejem. Uzavřete víčkem a skladujte v lednici, kde vydrží asi dva týdny. Případně rozdělte do formiček na led a zamražte.
  2. Na malé pánvi orestujte anglickou nebo uzenou slaninu nakrájenou na malé špalíčky, po chvíli přihoďte i česnek nakrájený na plátky a společně opékejte dozlatova. Poté přendejte do mističky.
  3. Do střední a hlubší pánve vsypte tarhoňu a nasucho ji opékejte, až některá zrnka zrůžoví a lehce se opečou. Poté do pánve přilijte asi 200 ml horké vody (pozor, může to prskat), osolte a opepřete. Zmírněte plamen na střední a za občasného míchání vařte, dokud se voda téměř nevypaří. Poté postupně dál přilévejte po troškách horkou vodu a vařte, až bude tarhoňa uvařená na skus, trvá to asi 10 minut.
  4. Když bude tarhoňa uvařená podle vašich preferencí (neměla by být suchá, ale stále trošku tekutá), vmíchejte k ní brynzu, až se rozpustí, a nakonec i pesto z medvědího česneku.
  5. Nandejte na talíře, posypte osmaženou slaninou a česnekem a nakonec dozdobte pažitkou.
PRIMA TIP: Tarhoňa je drobná těstovina, která je doma na Slovensku a v Maďarsku. U nás ji běžně seženete například v Lidlu. Místo tarhoni lze použít také těstovinový perlový kuskus, italskou fregolu, těstovinovou orzo rýži nebo jiné drobné těstoviny, třeba ditalini.

Vyzkoušejte recept na bramborové halušky se slaninou a kysaným zelím podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty