Rebarborový koláč s ricottou
Zdroj: Smoothcooking.cz
Rebarborový koláč s ricottou
Zdroj:
Smoothcooking.cz
Moje hodnocení
54x
Malá variace na českou klasiku s tvarohem. V našem receptu najdete ricottu, ale pokud chcete, můžete to klidně zkusit tradičně hezky česky. Ať použijete tvaroh, nebo ricottu, výsledek vás potěší :)
12 porcí
60 minut
Náplň
Rebarbora
500 g
ricotta nebo nízkotučný tvaroh
250 g
rozpuštěné máslo
50 g
Mléko
200 ml
Vejce
2 ks
vanilkový pudink
1/2 sáčku (20 g)
cukr krupice
100 g
vanilkový extrakt nebo pasta
1 lžička
Těsto
hladká mouka
250 g
Vejce
1 ks
Máslo
120 g
cukr moučka
120 g
jemně nastrouhaná kůra z citronu
Postup přípravy
Do mísy nasypte odváženou mouku, přidejte vejce, máslo, moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru a rychle zpracujte do hladkého těsta. Můžete ho připravit v robotu nebo ručně. Hotové těsto dejte do sáčku nebo do fólie a nechte ho zchladit v lednici.
Náplň: Do mísy nalijte mléko. Přidejte ricottu nebo tvaroh, vejce a rozpuštěné máslo. Poté metličkou vmíchejte práškový pudink, cukr a vanilkovou pastu nebo extrakt. Směs odložte stranou.
Připravte si rebarboru. Pokud je rebarbora mladá, loupat se nemusí. Pokud už není, je lepší jí oškrabat škrabkou. Zbavíte ji tak nepříjemných vláken.
Vemte 200 g rebarbory a pokrájejte ji na čtvrtiny a vložte do sekáčku. Pokud ho nemáte, můžete rebarboru nahrubo nastrouhat nebo hodně najemno nakrájet. Nasekanou rebarboru nasypejte do náplně a promíchejte.
Vyndejte těsto z ledničky a buď ho rozválejte a přeneste do pečicím papírem vystlané formy, nebo ho tam namačkejte. Kraj seřízněte, aby byl rovný. Ze zbytku okrojeného těsta udělejte placičku a dejte upéct do trouby. Vnikne vám výborná sušenka. Na těsto nalijte náplň. Vezměte zbytek rebarbory, což je 300 g, a nakrájejte ji na cca 2cm kousky. Ty nasypejte na koláč. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 ˚C asi na 30 minut. Bude hotový, až kraje koláče neboli korpus budou krásně zlatavé. Koláč před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.