Náplň
- Rebarbora 500 g
- ricotta nebo nízkotučný tvaroh 250 g
- rozpuštěné máslo 50 g
- Mléko 200 ml
- Vejce 2 ks
- vanilkový pudink 1/2 sáčku (20 g)
- cukr krupice 100 g
- vanilkový extrakt nebo pasta 1 lžička
Těsto
- hladká mouka 250 g
- Vejce 1 ks
- Máslo 120 g
- cukr moučka 120 g
- jemně nastrouhaná kůra z citronu
Postup přípravy
- Do mísy nasypte odváženou mouku, přidejte vejce, máslo, moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru a rychle zpracujte do hladkého těsta. Můžete ho připravit v robotu nebo ručně. Hotové těsto dejte do sáčku nebo do fólie a nechte ho zchladit v lednici.
- Náplň: Do mísy nalijte mléko. Přidejte ricottu nebo tvaroh, vejce a rozpuštěné máslo. Poté metličkou vmíchejte práškový pudink, cukr a vanilkovou pastu nebo extrakt. Směs odložte stranou.
- Připravte si rebarboru. Pokud je rebarbora mladá, loupat se nemusí. Pokud už není, je lepší jí oškrabat škrabkou. Zbavíte ji tak nepříjemných vláken.
- Vemte 200 g rebarbory a pokrájejte ji na čtvrtiny a vložte do sekáčku. Pokud ho nemáte, můžete rebarboru nahrubo nastrouhat nebo hodně najemno nakrájet. Nasekanou rebarboru nasypejte do náplně a promíchejte.
- Vyndejte těsto z ledničky a buď ho rozválejte a přeneste do pečicím papírem vystlané formy, nebo ho tam namačkejte. Kraj seřízněte, aby byl rovný. Ze zbytku okrojeného těsta udělejte placičku a dejte upéct do trouby. Vnikne vám výborná sušenka. Na těsto nalijte náplň. Vezměte zbytek rebarbory, což je 300 g, a nakrájejte ji na cca 2cm kousky. Ty nasypejte na koláč. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170 ˚C asi na 30 minut. Bude hotový, až kraje koláče neboli korpus budou krásně zlatavé. Koláč před podáváním poprašte moučkovým cukrem.