Suroviny
- polohrubá mouka 400 g
- špaldová hladká mouka 80 g
- prášek do pečiva 2 lžičky
- třtinový cukr 150 g
- máslo 200 g + na vymazání
- mléko 6 až 8 lžic
Maková náplň
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 4 ks
- třtinový cukr 100 g
- citronová kůra (bio ) z 1 citronu
- ricotta 250 g
- plnotučné mléko 500 ml
- vanilkový pudink 1 sáček
- mletý mák 200 g
Ozdoba
- vanilková zmrzlina
- maliny
- máta (čerstvá )
Postup přípravy
- Připravte si těsto na koláč. Do větší mísy odvažte mouky, přidejte prášek do pečiva, cukr a na kostičky nakrájené studené máslo.
- Propracujte ideálně prsty lepivější drobenku. Chvilku to trvá! Pak postupně přidávejte mléko a těsto znovu a znovu propracovávejte, dokud nevytvoříte jednu velkou kouli. Tu pak rozdělte na větší a menší podle formy.
- Formy vymažte máslem. Nejdřív začněte dortovou formou, prsty rozmačkejte těsto ode dna do krajů tak, aby byly až do ¾ formy a zároveň na dně zůstal asi tak 1 cm těsta.
- To stejné udělejte s formou na koláč. Dno propíchejte vidličkou a dejte obojí do chladu na 1 hodinu odležet.
- Poté předehřejte troubu na 180°C, na dno (pokud nemáte troubu s párou) dejte rendlík s vodou. V robotu vyšlehejte žloutky s cukrem a kůrou z citronu do světlého krému.
- Postupně přidávejte ricottu po lžících. Odměřte si mléko, rozmíchejte v něm pudingový prášek a mletý mák.
- Vlijte ke směsi do mísy od robota a zapracujte. Bílky vyšlehejte a nakonec je do náplně zlehka vmíchejte.
- Makovou náplň rozdělte na těsto do forem tak, aby nebyla výš než jsou okraje těsta. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova asi 45 minut.
- Poté nechte vychladnout na roštu a nakonec zdobte třeba vanilkovou zmrzlinou, malinami a mátou.