Lucie Arichteva - Pěkně vypečený blog

Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí

Moje hodnocení
14x

Žemlovce se někde přezdívá nákyp chudých rytířů, ale pokud ji připravíte z domácí vánočky, krémové ricotty a sladkých jahod, vytáhnete z trouby skvost hodný michelinských restaurací. A pokud vám zrovna v létě nezbývá vánočka, nahraďte ji sladkými kynutými bulkami, mléčnými houstičkami nebo croissanty, voňavé máslové těsto a šťavnaté jahody si spolu náramně rozumí.

6 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Formu nebo pekáč o rozměrech 32×20 cm vymažte máslem. Vánočku nakrájejte na 2cm plátky, jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Ve větší míse prošlehejte vidličkou žloutky s mlékem a 2 lžícemi moučkového cukru. Plátky vánočky namočte do této směsi a skládejte je vedle sebe do připravené formy. Potřete je ricottou a posypte vanilkovým cukrem. Poklaďte jahodami a zakryjte další vrstvou v mléce namočených plátků vánočky. Položte na ni kousky másla a pečte v předehřáté troubě 25 minut.
  3. Mezitím vyšlehejte z bílků se solí a moučkovým cukrem tuhý sníh. Rozetřete ho na žemlovku a pečte ještě 12–15 minut, až sníh začne zlátnout. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte žemlovku ještě 10 minut v teplé troubě, aby sníh nespadl.
  4. Podávejte teplé, podle chuti posypané moučkovým cukrem.

Další neodolatelné recepty z jahod najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Arichteva - Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený krámek Lucie Arichteva - Pěkně vypečený blog

Blogerka Lucie Arichteva začala péct z lásky k svému příteli, dnes už manželovi, muzikantovi z kapely Kryštof Nikolajovi Arichtevovi, kterému neřekne jinak než muzikant. V těhotenství měla strašnou chuť na sladké a už u něho zůstala. Že to byla dobrá volba, potvrzuje vítězství jejího blogu v anketě Food blog roku 2015 v kategorii Dezerty a pečení a dvě Pěkně vypečené kuchařky. Ta nejnovější je rozdělena do deseti kapitol, které představují jeden dezert pětkrát jinak. Bonusem jsou oblíbené sladkosti celé široké rodiny, která žije na Balkáně i v Čechách, a zahrnuje i režiséra Bisera Arichteva a jeho manželku Veroniku, známou herečku. Recepty doplňují kromě lákavých fotografií i originální ilustrace Markéty Müller.

www.peknevypecenykramek.cz


Přečtěte si také

Recepty