Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí
Zdroj: Pěkně vypečená kuchařka
Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí
Zdroj:
Pěkně vypečená kuchařka
Žemlovce se někde přezdívá nákyp chudých rytířů, ale pokud ji připravíte z domácí vánočky, krémové ricotty a sladkých jahod, vytáhnete z trouby skvost hodný michelinských restaurací. A pokud vám zrovna v létě nezbývá vánočka, nahraďte ji sladkými kynutými bulkami, mléčnými houstičkami nebo croissanty, voňavé máslové těsto a šťavnaté jahody si spolu náramně rozumí.
Postup přípravy
-
Formu nebo pekáč o rozměrech 32×20 cm vymažte máslem. Vánočku nakrájejte na 2cm plátky, jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 180 °C.
-
Ve větší míse prošlehejte vidličkou žloutky s mlékem a 2 lžícemi moučkového cukru. Plátky vánočky namočte do této směsi a skládejte je vedle sebe do připravené formy. Potřete je ricottou a posypte vanilkovým cukrem. Poklaďte jahodami a zakryjte další vrstvou v mléce namočených plátků vánočky. Položte na ni kousky másla a pečte v předehřáté troubě 25 minut.
-
Mezitím vyšlehejte z bílků se solí a moučkovým cukrem tuhý sníh. Rozetřete ho na žemlovku a pečte ještě 12–15 minut, až sníh začne zlátnout. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte žemlovku ještě 10 minut v teplé troubě, aby sníh nespadl.
-
Podávejte teplé, podle chuti posypané moučkovým cukrem.
Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí
Zdroj: Pěkně vypečená kuchařka
Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí
Zdroj:
Pěkně vypečená kuchařka
Další neodolatelné recepty z jahod najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH: