reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí
Autor: Pěkně vypečená kuchařka Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí

Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí

Hodnoceno: 1x
Žemlovce se někde přezdívá nákyp chudých rytířů, ale pokud ji připravíte z domácí vánočky, krémové ricotty a sladkých jahod, vytáhnete z trouby skvost hodný michelinských restaurací. A pokud vám zrovna v létě nezbývá vánočka, nahraďte ji sladkými kynutými bulkami, mléčnými houstičkami nebo croissanty, voňavé máslové těsto a šťavnaté jahody si spolu náramně rozumí.
do 1,5 hodiny
6 porcí

reklama

Suroviny (6 porcí)

reklama

Postup

  1. Formu nebo pekáč o rozměrech 32×20 cm vymažte máslem. Vánočku nakrájejte na 2cm plátky, jahody odstopkujte a nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 180 °C. 
  2. Ve větší míse prošlehejte vidličkou žloutky s mlékem a 2 lžícemi moučkového cukru. Plátky vánočky namočte do této směsi a skládejte je vedle sebe do připravené formy. Potřete je ricottou a posypte vanilkovým cukrem. Poklaďte jahodami a zakryjte další vrstvou v mléce namočených plátků vánočky. Položte na ni kousky másla a pečte v předehřáté troubě 25 minut. 
  3. Mezitím vyšlehejte z bílků se solí a moučkovým cukrem tuhý sníh. Rozetřete ho na žemlovku a pečte ještě 12–15 minut, až sníh začne zlátnout. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte žemlovku ještě 10 minut v teplé troubě, aby sníh nespadl. 
  4. Podávejte teplé, podle chuti posypané moučkovým cukrem. 
Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí
Autor: Pěkně vypečená kuchařka Žemlovka s ricottou, jahodami a sněhovou čepicí

Další neodolatelné recepty z jahod najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH: 

Časopis Prima FRESH léto 2020

Oslavte léto pod širým nebem s čerstvým číslem časopisu Prima FRESH!

Pěkně vypečená kuchařka
Lucie Arichteva

Blogerka Lucie Arichteva začala péct z lásky k svému příteli, dnes už manželovi, muzikantovi z kapely Kryštof Nikolajovi Arichtevovi, kterému neřekne jinak než muzikant. V těhotenství měla strašnou chuť na sladké a už u něho zůstala. Že to byla dobrá volba, potvrzuje vítězství jejího blogu v anketě Food blog roku 2015 v kategorii Dezerty a pečení a dvě Pěkně vypečené kuchařky. Ta nejnovější je rozdělena do deseti kapitol, které představují jeden dezert pětkrát jinak. Bonusem jsou oblíbené sladkosti celé široké rodiny, která žije na Balkáně i v Čechách, a zahrnuje i režiséra Bisera Arichteva a jeho manželku Veroniku, známou herečku. Recepty doplňují kromě lákavých fotografií i originální ilustrace Markéty Müller. 

www.peknevypecenykramek.cz

reklama

Související témata: žemlovka , jahody , Hlavní jídla , Česká kuchyně

reklama