Martina Čerňanská
,
archiv Gurmet

Meruňkový koláč s drobenkou

Moje hodnocení
131x

Aby byla situace dokonalá, měl by vůni kávy v letní odpolední siestě vždy doprovázet právě upečený koláč s drobenkou. A třeba i s kopcem šlehačky. Takovou představu jde ovšem velmi snadno naplnit!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Drobenka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 ºC. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru. Pak přidejte mléko, olej, vejce a vařečkou vymíchejte hustší těsto. Pokud je příliš husté, přidejte ještě trochu mléka.
  2. Plech či pekáč vyložte pečicím papírem. Nalijte do něj těsto a poklaďte ho vypeckovanými půlkami meruněk. Meruňky skládejte těsně jednu vedle druhé slupkou dolů. Máte-li meruněk hodně, nebojte se naskládat je i přes sebe.
  3. DROBENKA: V míse (můžete použít i tu od těsta) smíchejte mouku s oběma cukry. Přidejte máslo pokrájené na kousky. Rukou vše promněte, až vznikne sypká směs, která po zmáčknutí vytvoří hrudky.
  4. Drobenkou posypte meruňky a vložte pekáč do trouby. Pečte 30 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto hotové. Špejle by měla po vytažení zůstat suchá. Pokud na ní ulpí syrové těsto, koláč ještě dopečte.
  5. PRIMA TIP: Koláč výborně „funguje“ i s jahodami, broskvemi, borůvkami, rybízem, ale také s tvarohem a jablky či se švestkami a mákem. V měsících, kdy je o čerstvé ovoce nouze, použijte kompotované, anebo je úplně i s drobenkou vynechte a do těsta přidejte ořechy, rozinky, kandované ovoce, kakao nebo kousky čokolády. Úspěch je zaručen!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Gurmet


Přečtěte si také

Recepty