Koláč
- máslo (změklé) 150 g
- med 7 lžic
- ricotta 250 g
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- vejce 4 ks
- mandlová mouka 150 g
- polenta (hrubá) 50 g
- mák (celý) 1 lžíce
- mořská sůl 1/2 lžičky
- máslo (na vymazání formy)
Sirup
- voda 3 lžíce
- med 4 lžíce
- citronová šťáva (z 1 velkého citronu)
- citron (malý) 1 ks
Postup přípravy
- Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Na sirup promíchejte v rendlíku vodu, med a citronovou šťávu a zahřívejte k varu. Z citronu nakrájejte tenké plátky. Vložte je do vroucí směsi, stáhněte teplotu a povařte jemným varem 10 minut. Odstavte a nechte macerovat.
- Ve velké míse šlehejte máslo s medem, zhruba za 2–3 minuty vznikne hustá pěna. Přidejte ricottu, citronovou kůru a šťávu. Pokračujte ještě 1 minutu, pak postupně zašlehejte žloutky. Přimíchejte mandlovou mouku, polentu, mák, kypřicí prášek a sůl.
- Troubu předehřejte na 170 °C. V jiné míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Opatrně ho vmíchejte do těsta.
- Dno vymazané formy potřete tenkou vrstvou sirupu, zbytek použijete později. Na sirup rozložte plátky (macerovaného) citronu a opatrně vlijte těsto.
- Pečte 40–45 minut, až koláč získá tmavě zlatý odstín a lehce vyběhne. Když do jeho středu zapíchnete špejli, zůstane po vytažení čistá. Koláč nechte 10–15 minut chladnout ve formě, pak ho kolem dokola uvolněte nožem.
- Na formu položte talíř, otočte ji a koláč vyklopte. Sejměte dno formy a koláč zakapejte zbylým sirupem. Než koláč ponesete na stůl, nechte ho úplně vychladnout.
PRIMA TIP: Koláč chutná lépe druhý den. Upečte ho den před podáváním a uložte do ledničky, zpevní a jednotlivé chutě se prolnou.
Vyzkoušejte i další recepty s ricottou