Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
                                                    
                        Zdroj: Quick & Slow
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Quick & Slow
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Dokonalá kombinace italského tvarohového koláče a vláčné třené buchty. Voní po medu s citronem, ale překvapení skrývá uvnitř – mandle, polentu a mák, díky kterým je tento dezert bezlepkový a také zdravější. Ať si ho dáte s ranním cappuccinem, nebo odpolední horkou čokoládou či černým čajem, zaručeně vás potěší. 
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                                                                
                                
                                                                        
                    
    Postup přípravy
    - 
        Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Na sirup promíchejte v rendlíku vodu, med a citronovou šťávu a zahřívejte k varu. Z citronu nakrájejte tenké plátky. Vložte je do vroucí směsi, stáhněte teplotu a povařte jemným varem 10 minut. Odstavte a nechte macerovat.
    
 
    - 
        Ve velké míse šlehejte máslo s medem, zhruba za 2–3 minuty vznikne hustá pěna. Přidejte ricottu, citronovou kůru a šťávu. Pokračujte ještě 1 minutu, pak postupně zašlehejte žloutky. Přimíchejte mandlovou mouku, polentu, mák, kypřicí prášek a sůl.
    
 
    - 
        Troubu předehřejte na 170 °C. V jiné míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Opatrně ho vmíchejte do těsta.
    
 
    - 
        Dno vymazané formy potřete tenkou vrstvou sirupu, zbytek použijete později. Na sirup rozložte plátky (macerovaného) citronu a opatrně vlijte těsto.
    
 
    - 
        Pečte 40–45 minut, až koláč získá tmavě zlatý odstín a lehce vyběhne. Když do jeho středu zapíchnete špejli, zůstane po vytažení čistá. Koláč nechte 10–15 minut chladnout ve formě, pak ho kolem dokola uvolněte nožem.
    
 
    - 
        Na formu položte talíř, otočte ji a koláč vyklopte. Sejměte dno formy a koláč zakapejte zbylým sirupem. Než koláč ponesete na stůl, nechte ho úplně vychladnout.
    
 
    PRIMA TIP: Koláč chutná lépe druhý den. Upečte ho den před podáváním a uložte do ledničky, zpevní a jednotlivé chutě se prolnou.
    
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
                                                    
                        Zdroj: Quick & Slow
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Quick & Slow
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    
    Vyzkoušejte i další recepty s ricottou