Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
Zdroj: Quick & Slow
Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
Zdroj:
Quick & Slow
Dokonalá kombinace italského tvarohového koláče a vláčné třené buchty. Voní po medu s citronem, ale překvapení skrývá uvnitř – mandle, polentu a mák, díky kterým je tento dezert bezlepkový a také zdravější. Ať si ho dáte s ranním cappuccinem, nebo odpolední horkou čokoládou či černým čajem, zaručeně vás potěší.
Postup přípravy
-
Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Na sirup promíchejte v rendlíku vodu, med a citronovou šťávu a zahřívejte k varu. Z citronu nakrájejte tenké plátky. Vložte je do vroucí směsi, stáhněte teplotu a povařte jemným varem 10 minut. Odstavte a nechte macerovat.
-
Ve velké míse šlehejte máslo s medem, zhruba za 2–3 minuty vznikne hustá pěna. Přidejte ricottu, citronovou kůru a šťávu. Pokračujte ještě 1 minutu, pak postupně zašlehejte žloutky. Přimíchejte mandlovou mouku, polentu, mák, kypřicí prášek a sůl.
-
Troubu předehřejte na 170 °C. V jiné míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Opatrně ho vmíchejte do těsta.
-
Dno vymazané formy potřete tenkou vrstvou sirupu, zbytek použijete později. Na sirup rozložte plátky (macerovaného) citronu a opatrně vlijte těsto.
-
Pečte 40–45 minut, až koláč získá tmavě zlatý odstín a lehce vyběhne. Když do jeho středu zapíchnete špejli, zůstane po vytažení čistá. Koláč nechte 10–15 minut chladnout ve formě, pak ho kolem dokola uvolněte nožem.
-
Na formu položte talíř, otočte ji a koláč vyklopte. Sejměte dno formy a koláč zakapejte zbylým sirupem. Než koláč ponesete na stůl, nechte ho úplně vychladnout.
PRIMA TIP: Koláč chutná lépe druhý den. Upečte ho den před podáváním a uložte do ledničky, zpevní a jednotlivé chutě se prolnou.
Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
Zdroj: Quick & Slow
Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem
Zdroj:
Quick & Slow
Vyzkoušejte i další recepty s ricottou