Quick & Slow

Obrácený ricottový koláč s medovým sirupem s citronem

Moje hodnocení
2x

Dokonalá kombinace italského tvarohového koláče a vláčné třené buchty. Voní po medu s citronem, ale překvapení skrývá uvnitř – mandle, polentu a mák, díky kterým je tento dezert bezlepkový a také zdravější. Ať si ho dáte s ranním cappuccinem, nebo odpolední horkou čokoládou či černým čajem, zaručeně vás potěší.

10 porcí
90 minut

Koláč

Sirup

Postup přípravy

  1. Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Na sirup promíchejte v rendlíku vodu, med a citronovou šťávu a zahřívejte k varu. Z citronu nakrájejte tenké plátky. Vložte je do vroucí směsi, stáhněte teplotu a povařte jemným varem 10 minut. Odstavte a nechte macerovat.
  2. Ve velké míse šlehejte máslo s medem, zhruba za 2–3 minuty vznikne hustá pěna. Přidejte ricottu, citronovou kůru a šťávu. Pokračujte ještě 1 minutu, pak postupně zašlehejte žloutky. Přimíchejte mandlovou mouku, polentu, mák, kypřicí prášek a sůl.
  3. Troubu předehřejte na 170 °C. V jiné míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Opatrně ho vmíchejte do těsta.
  4. Dno vymazané formy potřete tenkou vrstvou sirupu, zbytek použijete později. Na sirup rozložte plátky (macerovaného) citronu a opatrně vlijte těsto.
  5. Pečte 40–45 minut, až koláč získá tmavě zlatý odstín a lehce vyběhne. Když do jeho středu zapíchnete špejli, zůstane po vytažení čistá. Koláč nechte 10–15 minut chladnout ve formě, pak ho kolem dokola uvolněte nožem.
  6. Na formu položte talíř, otočte ji a koláč vyklopte. Sejměte dno formy a koláč zakapejte zbylým sirupem. Než koláč ponesete na stůl, nechte ho úplně vychladnout.
PRIMA TIP: Koláč chutná lépe druhý den. Upečte ho den před podáváním a uložte do ledničky, zpevní a jednotlivé chutě se prolnou.

Vyzkoušejte i další recepty s ricottou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Quick & Slow

David Frenkiel a Luise Vindahl Quick & Slow

Manželé a rodiče tří dětí známí po celém kulinárním světě jako Green Kitchen Stories popularizují vegetariánskou kuchyni již od roku 2009. Neúnavně ukazují, jak barevné, chutné, zábavné a kreativní mohou být pokrmy bez masa a že se hodí opravdu pro každého. Ve své poslední knize, kterou přeložila a vydala blogerka Kitchenette, řeší dvě protichůdné situace v kuchyni – jak rychle uvařit (snídani, večeři či oběd) a do čeho se pustit, když chcete pozvat přátele, nechat troubu pracovat za vás nebo strávit mnoho hodin u plotny. Obě kategorie spojují precizně sepsané recepty s neotřelými kombinacemi surovin, koření a bylinek tak, aby se zelenina ukázala v tom nejlepším světle. Vegetariánské vaření zkrátka oslavuje dary přírody.

Vydala Kitchenette.


Přečtěte si také

Recepty