Akademie kvality

Gratinované brambory s tymiánem a parmazánem krok za krokem

Moje hodnocení
5x

Pokud věnujete bramborám lehkou péči, můžete z nich vytvořit naprosto skvělý pokrm, kterým potěšíte celou rodinu. Tentokrát zkuste připravit gratinované brambory s tymiánem a parmazánem, které můžete podávat jako hlavní chod, ale třeba také jako přílohu.

4 porce
90 minut
francouzská

Suroviny

  1. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a smíchejte je se smetanou, prolisovaným česnekem, najemno nasekaným tymiánem, parmazánem, solí, pepřem a přidejte špetku muškátového oříšku.
  2. Do předem vymazaného pekáčku přendejte brambory a pečte v troubě na 165 °C zhruba 50 minut, dokud nebudou měkké.
PRIMA TIP: Pokud vám zbude pár oloupaných brambor, byla by škoda je vyhazovat. Nakrájejte je na malé kostičky a v osolené vodě uvařte do poloměkka. Sceďte a dejte na pánev. Zakápněte trochou olivového oleje, přidejte prolisovaný česnek, zbytek tymiánu a smažte dozlatova. Takto připravené a vychladlé brambory můžete přidat například do salátu.

Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina. Další informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.

Vyzkoušejte i další recepty na zapečené brambory

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty