Gratinovaná kapusta se smetanou a sýrem
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Gratinovaná kapusta se smetanou a sýrem
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Kapusta je v nabídce obchodů i farmářů v několika podobách. Klasickou hlávkovou kapustu lze zaměnit s listovými variantami, jako je kadeřávek nebo toskánská kapusta Cavolo Nero. Pro své nutriční vlastnosti je tato zelenina miláčkem příznivců zdravé stravy, pro ty chuťové ho milují i vybíraví labužníci. V této podobě je opravdu luxusní pochoutkou.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Oloupanou cibuli rozkrojte na čtvrtky, 4 oloupané stroužky česneku trochu rozmáčkněte plochou stranou nože. Dejte je do silnostěnného kastrolu, vlijte smetanu, přidejte rozmarýn, osolte a opepřete.
-
Směs uveďte pozvolna do mírného varu a za občasného promíchání pomalu vařte 15 až 20 minut, až budou cibule a česnek úplně měkké.
-
Zatímco se vaří smetanový krém, zbavte listy kapusty tuhých žeber. Listy pak natrhejte na kousky a propláchněte je.
-
Až bude krém uvařený, odstraňte z něj lístky rozmarýnu, nastrouhejte do něj kůru z ½ citronu a dochuťte chilli vločkami.
-
Co největší nepřilnavou pánev, která se dá dát do trouby, rozehřejte při střední teplotě. Vsypte asi čtvrtinu propláchnutých natrhaných listů kapusty, pánev přikryjte a nechte je 3 až 4 minuty zavadnout. Odsuňte je k jedné straně pánve a přidejte druhou čtvrtinu lístků, nechte zavadnout. Sundejte z plotýnky a pánev postavte na plech s okrajem.
-
Sýr nakrájejte na plátky, strouhanku v misce promíchejte s nastrouhanou kůrou z druhé půlky citronu a zbylým rozetřeným stroužkem česneku. Vmíchejte trochu oleje, osolte, opepřete.
-
Do pánve se zavadlou kapustou navrstvěte zbylé syrové listy, vše zalijte ochuceným smetanovým krémem, posypte kousky sýra a pak strouhankovou směsí. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut dozlatova.
Gratinovaná kapusta se smetanou a sýrem
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Gratinovaná kapusta se smetanou a sýrem
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD