redakce Prima FRESH

Gratinovaná kapusta se smetanou a sýrem

Moje hodnocení
8x

Kapusta je v nabídce obchodů i farmářů v několika podobách. Klasickou hlávkovou kapustu lze zaměnit s listovými variantami, jako je kadeřávek nebo toskánská kapusta Cavolo Nero. Pro své nutriční vlastnosti je tato zelenina miláčkem příznivců zdravé stravy, pro ty chuťové ho milují i vybíraví labužníci. V této podobě je opravdu luxusní pochoutkou.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Oloupanou cibuli rozkrojte na čtvrtky, 4 oloupané stroužky česneku trochu rozmáčkněte plochou stranou nože. Dejte je do silnostěnného kastrolu, vlijte smetanu, přidejte rozmarýn, osolte a opepřete.
  2. Směs uveďte pozvolna do mírného varu a za občasného promíchání pomalu vařte 15 až 20 minut, až budou cibule a česnek úplně měkké.
  3. Zatímco se vaří smetanový krém, zbavte listy kapusty tuhých žeber. Listy pak natrhejte na kousky a propláchněte je.
  4. Až bude krém uvařený, odstraňte z něj lístky rozmarýnu, nastrouhejte do něj kůru z ½ citronu a dochuťte chilli vločkami.
  5. Co největší nepřilnavou pánev, která se dá dát do trouby, rozehřejte při střední teplotě. Vsypte asi čtvrtinu propláchnutých natrhaných listů kapusty, pánev přikryjte a nechte je 3 až 4 minuty zavadnout. Odsuňte je k jedné straně pánve a přidejte druhou čtvrtinu lístků, nechte zavadnout. Sundejte z plotýnky a pánev postavte na plech s okrajem.
  6. Sýr nakrájejte na plátky, strouhanku v misce promíchejte s nastrouhanou kůrou z druhé půlky citronu a zbylým rozetřeným stroužkem česneku. Vmíchejte trochu oleje, osolte, opepřete.
  7. Do pánve se zavadlou kapustou navrstvěte zbylé syrové listy, vše zalijte ochuceným smetanovým krémem, posypte kousky sýra a pak strouhankovou směsí. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty