Suroviny
- cibule (nejlépe bílá) 1 ks
- česnek 5 stroužků
- smetana ke šlehání 500 ml
- rozmarýn (pár lístků čerstvého )
- kapusta (nebo kadeřávek) cca 1 kg
- citron 1 ks
- polotvrdý sýr (vyzrálý, typu čedar) 150 g
- strouhanka (čerstvá ) 1 hrst
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- chilli (případně chilli vločky)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Oloupanou cibuli rozkrojte na čtvrtky, 4 oloupané stroužky česneku trochu rozmáčkněte plochou stranou nože. Dejte je do silnostěnného kastrolu, vlijte smetanu, přidejte rozmarýn, osolte a opepřete.
- Směs uveďte pozvolna do mírného varu a za občasného promíchání pomalu vařte 15 až 20 minut, až budou cibule a česnek úplně měkké.
- Zatímco se vaří smetanový krém, zbavte listy kapusty tuhých žeber. Listy pak natrhejte na kousky a propláchněte je.
- Až bude krém uvařený, odstraňte z něj lístky rozmarýnu, nastrouhejte do něj kůru z ½ citronu a dochuťte chilli vločkami.
- Co největší nepřilnavou pánev, která se dá dát do trouby, rozehřejte při střední teplotě. Vsypte asi čtvrtinu propláchnutých natrhaných listů kapusty, pánev přikryjte a nechte je 3 až 4 minuty zavadnout. Odsuňte je k jedné straně pánve a přidejte druhou čtvrtinu lístků, nechte zavadnout. Sundejte z plotýnky a pánev postavte na plech s okrajem.
- Sýr nakrájejte na plátky, strouhanku v misce promíchejte s nastrouhanou kůrou z druhé půlky citronu a zbylým rozetřeným stroužkem česneku. Vmíchejte trochu oleje, osolte, opepřete.
- Do pánve se zavadlou kapustou navrstvěte zbylé syrové listy, vše zalijte ochuceným smetanovým krémem, posypte kousky sýra a pak strouhankovou směsí. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut dozlatova.
Gratinovaná kapusta se smetanou a sýrem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD