Suroviny
- brambory 760 g
- smetana ke šlehání (33%) 500 g
- máslo 10 g
- česnek 2 stroužky
- muškátový oříšek 1 špetka
- Gruyère (nastrouhaný) 100 g
- strouhaný parmazán 100 g
- čerstvě namletý pepř (černý )
- mořská sůl
Postup přípravy
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Plátky vložte do zapékací mísy a vrstvěte na sebe. Jednotlivé vrstvy lehce osolte a opepřete.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V rendlíku rozehřejte máslo, jakmile se rozpustí přidejte smetanu, plátky česneku a muškátový oříšek. Chvilku zahřejte a odstavte z ohně.
- Horkou smetanou zalijte plátky brambor.
- Brambory ještě posypte nastrouhaným sýrem.
- Nyní vše dejte zapéct do trouby na cca 30–40 minut.
- Brambory musí být měkké, smetana vytvořit hustější omáčku a sýr musí být hnědý či zlatavý.
- Hotové brambory nechte chvilku zchladnout a můžete je posypat posekanou petrželkou a pažitkou.
Připravte i dokonalé francouzské brambory s uzeným masem a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE