Polévka je grunt, ale i skvělá přesnídávka, lehký oběd, rychlá večeře nebo záchranná snídaně. Kdo by ji nemiloval? Jistě máte i vy svou oblíbenou, ve které musí lžíce stát nebo být hladká jako krém. Přinášíme nápady, jak ty skvělé polévky ještě vylepšit!
6 nápadů, jak vylepšit oblíbenou polévku. Vsaďte na krutony, pesto nebo semínka
Toustíky
Krutonky, křupky, toustíčky – akorát do pusy. Perfektně k nim využijete starší pečivo a vytuníte s nimi spoustu skvělých polévek. Nejlépe se hodí ke krémovým typům polévek, ale využít se dají i k vývarům, česnečkám a cibulačkám. Zkuste opečenému pečivu dát nový kabát a předtím, než ho dáte na plech do rozpálené trouby, posypte ho kořením, česnekem, kari, parmazánem nebo bylinkami. K tuzemským polévkám můžete krutonky opéct na oříšku sádla, jinak je ideální zakápnout je trochou olivového oleje.
Připravte tradiční česnečku s brambory podle návodnoho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Ořechy a semena
Myslíte, že patří jen do snídaně? To byste se o moc připravili! Připravte si horkou pánev a pracujte rychle a pozorně. Pokud dobu přestřelíte, mohou semínka rychle zčernat a zhořknout. Perfektně se hodí římský kmín, hořčičné semínko nebo koriandr či fenykl. Parádu vám udělá loupané dýňové nebo slunečnicové semínko. A ořechy? Prakticky všechny, co máte rádi. Zkuste takto ozdobit mrkvovou, dýňovou, paprikovou nebo fenyklovou polévku.
Pesto
Zejména ke krémovým polévkám je pesto navrch naprostá bomba. Vyrobte si vlastní z bylinek, oleje, česneku a oříšků. Nejklasičtější klasika je bazalka+olivový olej+česnek+piniová semínka. Ale zkusit můžete ve své domácí laboratoři prakticky cokoli. Skvělé je rozmixovat petržel s mořskou solí, česnekem, olivovým olejem a citronovou šťávou nebo zkusit pesto ze sušených rajčat nebo černých oliv. K výrobě zeleného pesta se budou hodit také máta, libeček, koriandr, pažitka nebo na jaře medvědí česnek.
Chipsy
Nenutíme vás k polévce přikusovat “brambůrky”, ale ozvláštnit vaši milovanou polívčičku něčím křupavým není na škodu. Vyrobte si v troubě pod grilem slaninové chipsy, které budou neskutečně křupat a neskutečně lahodit třeba houbovému krému. Na krémovou zeleninovou polévku vám udělají parádu chipsy z mrkve, řepy nebo celeru. Zvládnete je snadno v troubě nebo ve friťáku. A pokud vám zbudou, můžete je zobat jen tak…
Vyzkoušejte hrachovou polévku, ke které se slaninové chipsy báječně hodí. Máme pro vás návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE
Svítek
Ano, ten starý dobrý svítek, který vám babička dávala do nedělní polévky. Nezapomněli jste na něj? To by byla škoda! Jednoduchý jak palačinka, dobrý jako nebe. Ale nedržte se při zemi. Do svítku můžete přidat bylinky, nadrobno nakrájenou šunku, parmazán nebo trochu špenátu, aby byl zelený. Uvidíte, jak to polévku povznese!
Knedlíčky
Polévkové knedlíčky a nočky, to už je trochu vyšší dívčí, ale nebojte se jich. Ve vývarech budou naprosto boží! Samozřejmě nemáme nic proti játrové klasice, ale i krupicové, bylinkové, špenátové, dýňové nebo šunkové budou báječné. Chce si to trochu pohrát s konzistencí a najít tu správnou míru, aby se vám v polévce nerozpadly a pěkně se uvařily. Babička vám svůj trik jistě ráda poradí a po pár pokusech budete hostit vy ji!
Vyzkoušejte játrové knedlíčky jako od babičky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE