Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Předkrmy a chuťovky
Předkrmy a chuťovky
Radek David
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Hráškový hummus s avokádem, sušenými olivami a petrželkovým olejem podle Radka Davida z Vinografu

Hráškový hummus s avokádem, sušenými olivami a petrželkovým olejem

Hráškový hummus s avokádem, sušenými olivami a petrželkovým olejem Zdroj: Vinograf

  • Zavřít
Hráškový hummus s avokádem, sušenými olivami a petrželkovým olejem

Hráškový hummus s avokádem, sušenými olivami a petrželkovým olejem Zdroj: Vinograf

Moje hodnocení
12x

Tradičně se hummus připravuje z vařené cizrny, ale tento oblíbený blízkovýchodní pokrm snese i trochu toho experimentování. Svěží a lehce nasládlá variace z mraženého hrášku vás překvapí rafinovanou chutí i výraznou barvou. Perfektní předkrm připravil šéfkuchař Radek David pro pražský vinný bar Vinograf.

4 porce
20 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • mražený hrášek 400 g
  • cukr krupice (do vody) 15 g
  • sezamová pasta tahini 40 g
  • citronová šťáva 15 g
  • olivový olej 40 g
  • sůl 5 g
  • cukr krupice 5 g
  • voda (z vaření hrášku) 30 - 80 g

K podávání

  • černé olivy (bez pecky) 40 g
  • hladkolistá petržel 20 g
  • olivový olej 50 g
  • avokádo 1 ks

Vyzkoušejte oblíbený hummus na spoustu způsobů!

Vyzkoušejte oblíbený hummus na spoustu způsobů!

Postup přípravy

  1. Ve vroucí vodě s 1 polévkovou lžící cukru vařte hrášek 1 minutu, poté sceďte tak, abyste uchovali vodu, ve které se hrášek vařil. Hrášek propláchněte v ledové vodě a nechte okapat.
  2. Do mixéru dejte hrášek, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a cukr krupici. Rozmixujte, pokud je konzistence hustší, přidejte 30 g nebo dle potřeby i více vody, ve které se vařil hrášek. Rozmixujte, směs propasírujte přes jemný cedník a dejte do lednice co nejrychleji vychladit.
  3. Olivy vykapejte a dejte do sušičky nebo do trouby a usušte je do tvrda. Po usušení rozsekejte najemno.
  4. Olivový olej zahřejte v malém rendlíku na 80 °C, přidejte nasekanou petržel a mixujte 1 minutu ponorným mixérem. Přeceďte přes jemný cedník.
  5. Avokádo rozpulte, vyndejte pecku. Každou polovinu rozpulte, opatrně sejměte slupku a nakrájejte na měsíčky.
  6. PODÁVÁNÍ: Do středu talíře dejte hráškový hummus a lžící do středu udělejte důlek. Do něho nalijte petrželkový olej, okolo rozložte měsíčky avokáda a posypejte sušenými olivami. Ozdobte bylinkami.

Vinograf potěší milovníky vína i skvělé kuchyně

Oblíbená restaurace a vinný bar Vinograf láká na příjemný koncept, kde si k zajímavým vínům z celého světa dáte i výborné jídlo inspirované italskou, francouzskou a španělskou kuchyní s moderními prvky. Základem nabídky je široká kolekce vín převážně z menších rodinných vinařství. Vinný lístek čítá přes 400 vín z Čech, Moravy i ze světa, z toho je zhruba 40 vín po skleničce. A k dobrému vínu patří skvělé jídlo, ve Vinografu najdete propracované sezónní menu, které vymýšlí kreativní šéfkuchař Radek David a jeho pravá ruka šéfkuchař Andrej Mišutka.

S Klárou u stolu: Vinný bar Vinograf láká na nový koncept, nové šéfkuchaře a nové menu
Novinky

S Klárou u stolu: Vinný bar Vinograf láká na nový koncept, nové šéfkuchaře a nové menu

Vyzkoušejte také klasický hummus z cizrny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Extra jemný domácí hummus z cizrny

Zdroj receptu

Radek David

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky víno restaurace avokádo hrášek olivy hummus hrách setý Radek David

Návrhy pro vás

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí Maso

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Bramborový nákyp s hráškem, brokolicí a šunkou – sytá večeře pro celou rodinu Zelenina

Bramborový nákyp s hráškem, brokolicí a šunkou – sytá večeře pro celou rodinu

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu Předkrmy a chuťovky

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení Sladké

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení

Zapečené kuřecí maso v pekáčku s brokolicí a žampiony – výživný oběd pro podzimní dny Maso

Zapečené kuřecí maso v pekáčku s brokolicí a žampiony – výživný oběd pro podzimní dny

Pečené vepřové koleno na pivu a medu – voňavá klasika s karamelovou kůrkou Maso

Pečené vepřové koleno na pivu a medu – voňavá klasika s karamelovou kůrkou


Přečtěte si také

Polévky
Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Prostřeno!
Prostřeno: Guacamole a lososový tatarák s domácí bagetkou

Prostřeno: Guacamole a lososový tatarák s domácí bagetkou

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová polévka z pečeného česneku

Prostřeno: Krémová polévka z pečeného česneku

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka s omáčkou ze zeleného pepře, bramborový fondán

Prostřeno: Vepřová panenka s omáčkou ze zeleného pepře, bramborový fondán

Prostřeno!
Prostřeno: Letní ovocné osvěžení

Prostřeno: Letní ovocné osvěžení

Maso
Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Zelenina
Bramborový nákyp s hráškem, brokolicí a šunkou – sytá večeře pro celou rodinu

Bramborový nákyp s hráškem, brokolicí a šunkou – sytá večeře pro celou rodinu

Soutěžící
Veronika Hrabovská má poslední šanci vařit v televizi

Veronika Hrabovská má poslední šanci vařit v televizi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Sladké
Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení

Brunkager – Dánské hnědé sušenky s mandlemi podle Kristiny Lund Sladké

Brunkager – Dánské hnědé sušenky s mandlemi podle Kristiny Lund

Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami Sladké

Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami

Maso
Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Zapečené kuřecí maso v pekáčku s brokolicí a žampiony – výživný oběd pro podzimní dny Maso

Zapečené kuřecí maso v pekáčku s brokolicí a žampiony – výživný oběd pro podzimní dny

Maso
Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory Zelenina

Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory Zelenina

Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní Polévky

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Předkrmy a chuťovky
Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano Maso

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka Předkrmy a chuťovky

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Recepty
Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Sladké
Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem Sladké

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Fiala: Po sjezdu končím v čele ODS, přebírám odpovědnost. Byla to skvělá jízda, dodal Babiš: Okamurův výrok o konci policejního prezidenta byl nevhodný. Bude to SPD stát vnitro? V Česku otevřel první obchod se ztracenými balíky. Zákazníci v nich dříve našli i zlatou cihlu

prima-zeny

Anna Polívková o mamince Evelyně Steimarové: Pořád je ohromně vtipná a bystrá První, co uvidí z nové lásky, je přirození. Mirka z Valašska hledá parťáka bez přetvářky Daniela Brzobohatá o náročnosti detektivní hry: Jak nespím osm hodin, jsem lítostivá

prima-zoom

Hororová porážka Římanů Netopýr ve smrtící pasti masožravky? Ve skutečnosti uletí a nechá jí tam smradlavý dáreček Záhada Flatwoodského monstra: Podivná záře dovedla partu dětí k hororovému zážitku

prima-fresh

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí Bramborový nákyp s hráškem, brokolicí a šunkou – sytá večeře pro celou rodinu

prima-cool

Predátor odhaluje všechny karty Většina filmů stojí za houby, začal jsem koukat na svoje vlastní, řekl na plná ústa slavný režisér Neměla jsem problém být nahá. Účastnice Tereza popisuje seznamovací reality show, kterou najdete na prima+

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jaká bude letošní zima? Na bílé Vánoce můžeme zřejmě zapomenout Brambořík kvete od podzimu do jara. Jak se vyhnout chybám v péči? Inspirace pro podzimní truhlíky: Jaké otužilé rostliny jsou nejlepší?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.