Suroviny
- jablka 1 kg
- hruška 1 kg
- pomeranč 3 ks
- plody rakytníku 2 hrsti
- krupicový cukr 500 g
- celá skořice 2 svitky
- badyán 3 hvězdičky
- hřebíček 8 ks
Postup přípravy:
- Pomeranče omyjte teplou vodou nebo je na 10 minut ponořte do teplé vody s octem 1:1. Po octové lázni je omyjte vlažnou vodou. Nebo ještě lépe – použijte chemicky neošetřené pomeranče, které stačí jen omýt vlažnou vodu.
- Kůru nastrouhejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Jablka a hrušky také omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky.
- V pekáčku nebo zapékací míse promíchejte veškeré ovoce spolu s rakytníkem, pomerančovou kůrou, cukrem a kořením.
- Troubu předehřejte na 175 °C a pečte doměkka cca 45 minut, občas promíchejte. Hotový pečený čaj rozlijte do čistých sklenic, uzavřete, postavte na víčko a nechte zchladnout. Tím se zakonzervují, stejně tak cukrem a přes zimu vydrží.
- Dávkujte podle chuti, většinou 2–4 lžičky zalité horkou vodou do většího hrníčku.
Češka z Česka připravila i videorecept:
Ale máme tu pro vás i další recepty na pečený čaj: