Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Moje hodnocení
1x

Krupicové nočky jsou oblíbenou vložkou do polévky. Často se používají do vývarů, ale stejně dobře zafungují i v krémových zeleninových polévkách. Můžete samozřejmě jednoduše smíchat máslo, vejce a krupičku, ale pokud toužíte mít nadýchané nočky jako obláček, budou se vám hodit naše tipy.

4 porce
90 minut

Suroviny

Pečlivě připravené nočky vyžadují dost času, proto je nejlepší založit vývar a rovnou se pustit do přípravy noků. Hotové nočky pak na svou chvíli počkají...

Postup přípravy

  1. Máslo a vejce vyndejte z lednice s předstihem a nechte je dojít na pokojovou teplotu.
  2. Máslo a špetku soli utřete do světlé nadýchané pěny. Nejlépe to jde v robotu nebo pomocí ručního mixéru, ale s trpělivostí to zvládnete i v míse s vařečkou. Směs by měla zvětšit objem a zesvětlat.
  3. K našlehanému máslu přidejte žloutek a ještě chvíli třete, až se žloutek beze zbytku smísí s máslem.
  4. Poté přimíchejte 2 lžíce krupice a celé vejce. Jakmile se beze zbytku zapracují, přisypte i zbytek krupice a naposledy promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně spojily.
  5. Těsto v misce překryjte fólií a nechte odpočívat aspoň půl hodiny, ale klidně i dvě hodiny, při pokojové teplotě.
  6. Z odleženého těsta tvořte čajovými lžičkami noky a odkládejte je na talíř vytřený máslem. Nočky se zdají být malé, ale při vaření se výrazně zvětší.
  7. Přiveďte k varu asi 2 litry vody a osolte vrchovatou lžičkou soli. Jakmile voda vře, položte talíř s noky na hrnec a nechte ho chvíli nahřívat párou. Máslo, kterým jste talíř vymazali, se začne rozpouštět. V tu chvíli jemně zatřeste talířem, aby se noky uvolnily, a hned poté je nechte naráz sklouznout do hrnce.
  8. Zhruba za minutu nebo za dvě od vhození noků do vody je jemně lžící uvolněte ode dna hrnce. Při mírném varu je vařte 30 minut. Noky během této doby nabydou zhruba na dvojnásobek.
  9. Uvařené noky vyjměte z vody a hned je vložte do studeného vývaru. Zde je nechte dalších 30 minut odpočívat. Uvařený, ale tuhý krupicový vnitřek noků se tímto uvolní, nabobtná, noky se znovu zvětší na dvojnásobek.
  10. Před podáváním budete muset noky znovu ohřát. Využijte k tomu vývar, ve kterém odpočívají, a začněte vše zahřívat. Než ho přivedete k varu, noky budou dost teplé, abyste je mohli podávat.
PRIMA TIP: Pokud máte v úmyslu podávat noky v jiné polévce než ve vývaru z masa, stejně budete vývar k odpočinutí noků potřebovat. V takovém případě uvařte slabý vývar z chuťově neagresivního bujonu v kostce, nechte ho vychladnout, použijte na noky, ale následně ho už neservírujte.

Krupicové nočky můžete servírovat třeba s krémovou květákovou polévkou podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty