Suroviny
- sójové boby 200 g
- hrášek 100 g
- mrkev 100 g
- brambory 100 g
- tuřín 100 g
- pórek 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- cuketa 100 g
- voda 4 litry
- cibule (oloupaná a se zapíchnutými 2 hřebíčky) 1 ks
- bylinky
- zelené fazolky 100 g
- rajčata (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky) 200 g
- těstoviny (kolínka) 100 g
- sůl
- parmazán 75 g
- pepř
Pesto
- česnek 4 stroužky
- piniové oříšky 50 g
- bazalka 40 lístků
- parmazán 75 g
- olivový olej 200 ml
Bazalkové pesto (francouzsky "pistou") polévce dodává chuť Středomoří – někomu to připomene Nice, jinému Itálii, především Janov. Není moc praktické připravovat pesto v menším množství, ale jeho zbytek můžete uchovat v ledničce a použít na jiná jídla – například k těstovinám, do rizota nebo jím jednoduše potřete plátky dokonale uzrálých rajčat.
Postup přípravy
- Vyloupejte boby a hrášek a dejte je stranou. Oloupejte mrkev, brambory a tuřín. Nakrájejte je stejně jako pórek, celer, cuketu, fazolky a rajčata na 5–7mm kostičky; každou zeleninu přitom nechte zvlášť.
- Studenou vodu dejte do velkého hrnce, přidejte cibuli se zapíchanými hřebíčky a svazek bylinek. Na středním plameni uveďte do varu, pak plamen snižte a povařte 20 minut.
- Do hrnce přidejte kostičky mrkve, brambor, tuřínu, pórku a celeru a na mírném ohni povařte 15 minut. Nakonec přidejte cukety, hrášek, boby, fazolky, rajčata a těstoviny a vařte, až těstoviny změknou. Vyjměte cibuli a bylinky a polévku dochuťte solí a pepřem. Minestrone udržujte horkou, pokud ji chcete podávat ihned.
- Na pesto vložte česnek, piniové oříšky a špetku soli do robota nebo do hmoždíře a rozmixujte nebo rozdrťte na kašičku. Přidejte bazalku a znovu rozmělněte na kašičku. Pak přidejte parmazán a 30 vteřin mixujte nebo promíchávejte. Nakonec tenkým rovnoměrným pramínkem přilijte olivový olej a robot přitom nechte běžet na nejnižší rychlost nebo stále míchejte balonovou metlou v hmoždíři podobně, jako kdybyste připravovali majonézu, až se olej zcela spojí se směsí. Hojně opepřete.
- Minestrone podávejte ve velké polévkové míse a stranou servírujte pesto a nastrouhaný parmazán k dochucení polévky.