Kuličky
- rýže basmati 250 g
- mleté hovězí maso (nebo jehněčí) 500 g
- cibule (nastrouhaná) 1/2 ks
- hladkolistá petržel 40 g
- koriandr 40 g
- kopr 40 g
- vejce (velké) 1 ks
- mouka (luštěninová nebo rýžová) 30 g
- chilli vločky 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžíce
- mletá skořice 1 lžíce
- kurkuma 1 a 1/4 lžičky
- olivový olej (na vyvalování kuliček)
Omáčka
- olivový olej 3 lžíce
- cibule (velká, nadrobno nakrájená) 1 ks
- česnek (rozetřený) 6 stroužků
- červená rajčata (nadrobno nakrájená) 350 g
- rajčatová pasta 70 g
- kardamom (rozdrcený v hmoždíři) 10 tobolek
- sušené meruňky (vláčné, nadrobno nakrájené, nebo nebo 1 ½ lžičky cukru) 60 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V hrnci uveďte do varu osolenou vodu, vsypte rýži a vařte na středním stupni asi 10 minut nebo jen až bude tak akorát uvařená. Sceďte ji a nechte stranou v cedníku vychladnout.
- Na kuličky promíchejte v míse mleté maso, cibuli, bylinky, mouku, polovinu chilli, kmínu a skořice a čtvrt lžičky kurkumy. Osolte a dobře opepřete. Pak vsypte vychladlou rýži a rukama směs důkladně hněťte asi 5 minut, až bude homogenní. Pak rukama potřenýma olejem vytvarujte asi 12 větších kuliček, které dejte vychladit.
- Mezitím připravte omáčku. Ve velké vyšší pánvi, k níž máte poklici, rozehřejte při střední teplotě olej, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji smažte asi 7 minut, až zezlátne. Přidejte česnek, smažte asi 30 vteřin a pak přidejte rajčata, rajčatovou pastu, kardamom, meruňky a zbylé koření.
- Za občasného promíchání vařte asi 4 minuty, až se začnou rajčata rozvářet. Pak vlijte 850 ml vody, asi lžičku a čtvrt soli a dost pepře. Nechte vařit při mírné teplotě a po jedné opatrně vkládejte kofty. Pak pánev přikryjte a vařte 45 minut, až budou kofty provařené a omáčka lehce zhoustne. Kofty podávejte na míse, přelité omáčkou a posypané bylinkami.
PRIMA TIP: Yotam Ottolenghi dodává, že vyměnil přídavek půlených luštěnin z původního receptu za luštěninovou mouku. Říká také, že ke směsi bylinek můžete klidně přidat i estragon a/nebo pažitku. Ke koftám se pak báječně hodí i nějaký svěží zelený salát a kopeček hustého jogurtu.
Vyzkoušejte také klasickou rajskou omáčku s masovými koulemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá rajská omáčka s masovými koulemi