Suroviny
- pšeničná chlebová mouka 500 g + na poprášení
- sůl 5 g + na vaření brambor
- droždí 20 g
- voda 300 ml
- nové brambory 4–5 ks
- rozmarýn 2 snítky
- olivový olej 4–6 lžic
- hrubozrnná sůl (na posypání)
Postup přípravy
- V míse důkladně promíchejte vařečkou mouku, sůl, rozdrobené droždí a vodu. Těsto pak nechte kynout v míse zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na tenké plátky a povařte je v osolené vroucí vodě asi 2 minuty doměkka. Pak je slijte. Rozmarýn otrhejte.
- Plech vyložte pečicím papírem. Vyklopte na něj těsto, mokrými dlaněmi ho zploštěte a roztáhněte po celém plechu a na povrchu udělejte prsty důlky. Navrch rozložte plátky brambor, posypte je trochou hrubozrnné soli a ozdobte lístky rozmarýnu. Nechte kynout 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Focacciu pokapejte olivovým olejem a pečte 25 minut dozlatova. Pak ji vytáhněte, potřete dalším olivovým olejem a přesuňte na mřížku. Podávejte ji až po vychladnutí.
Bramborová focaccia pugliese Zdroj: 100 úžasných chlebů
Vyzkoušejte také jednoduchou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta