100 úžasných chlebů

Bramborová focaccia pugliese – nadýchané pečivo z jihu Itálie voní po rozmarýnu

Moje hodnocení
2x

Tento nadýchaný, vláčný a zároveň pořádně sytý chléb pochází z Apulie, z kraje na jihovýchodě Itálie tvořící podpatek italské kozačky. Oblíbenou focacciu doplňují brambory a rozmarýn, které si dobře rozumějí s olivovým olejem a překvapivě i s pečivem. Podávejte k ní jen salát nebo dobré víno, fantasticky chutná totiž i samotná.

1 porce
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V míse důkladně promíchejte vařečkou mouku, sůl, rozdrobené droždí a vodu. Těsto pak nechte kynout v míse zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  2. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na tenké plátky a povařte je v osolené vroucí vodě asi 2 minuty doměkka. Pak je slijte. Rozmarýn otrhejte.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Vyklopte na něj těsto, mokrými dlaněmi ho zploštěte a roztáhněte po celém plechu a na povrchu udělejte prsty důlky. Navrch rozložte plátky brambor, posypte je trochou hrubozrnné soli a ozdobte lístky rozmarýnu. Nechte kynout 1 hodinu.
  4. Troubu předehřejte na 230 °C. Focacciu pokapejte olivovým olejem a pečte 25 minut dozlatova. Pak ji vytáhněte, potřete dalším olivovým olejem a přesuňte na mřížku. Podávejte ji až po vychladnutí.

Vyzkoušejte také jednoduchou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

100 úžasných chlebů

Paul Hollywood 100 úžasných chlebů

Ač by se podle příjmení mohlo zdát, že máte co do činění s americkým pekařem, Paul Hollywood se narodil v Británii. Jako teenager nastoupil do rodinné pekárny a u pečení už zůstal. Nejvíc mu učarovalo běžné slané pečivo a chléb, na který rád vymýšlí recepty. Inspiruje se tradičními chleby z celého světa i kombinací různých surovin. Za kuchařku 100 úžasných chlebů dostal v mezinárodní soutěži kuchařek ocenění Top kuchařka chlebů a pečiva za rok 2005. V kuchařce najdete 100 chlebových receptů z celého světa, tradiční i moderní. Podrobně popsaný postup vás dovede k výsledku jako na fotografii a až svůj chléb ochutnáte, můžete se pustit do experimentů s kořením a přidanou zeleninou či ovocem. Pečení domácího chleba je totiž silně návykové a Paul Hollywood vám dokáže, že je to i snadné.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty