Jamie Oliver

Minestrone s rizotovou rýží a pestem

Moje hodnocení
1x

Tuhle minestrone zbožňuju – je tak svěží a razantní díky kontrastu s pestem a rizotová rýže zase nasaje všechnu tu úžasnou vůni a chuť a je velice zklidňující. Minestrone byla vždycky taková ta polévka do nepohody – od mých učňovských let až po dnešek, kdy jsem pod setrvalým rodičovským tlakem. Vždycky používám to, co je zrovna na trhu, roste mi v zahradě, nebo dokonce co se skrývá v přihrádce na zeleninu, a vždycky vznikne báječná polévka.

6 porcí
90 minut
italská

Suroviny

  • cibule 2 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • olivový olej
  • směs různé zeleniny, jako jsou cukety, fenykl, brokolice, chřest, mangold, kadeřávek, hrášek 600 g
  • rýže Arborio 200 g
  • kvalitní kuřecí nebo zeleninový vývar 2 litry
  • čerstvý rozmarýn a tymián 1 svazek (30 g)
  • česnek 2 stroužky
  • parmazán 50 g
  • citron 1 ks
  • extra panenský olivový olej

Postup přípravy

  1. Cibuli a celer oloupejte, pak je nadrobno nakrájejte a dejte se 2 lžícemi olivového oleje do velkého hrnce. Postavte na střední plamen a smažte za občasného promíchání 15 minut. Teď je příhodná doba na přípravu další zeleniny. Cukety a fenykl nakrájejte na půlcentimetrové kousky, brokolici, chřest, mangold a kadeřávek na jemné plátky. Zeleninu dejte stranou. Do hrnce vmíchejte rýži a smažte ji 2 minuty, pak vlijte vývar. Bylinky svažte a přidejte do hrnce. Uveďte do varu a pak zlehka vařte 15 minut.
  2. Mezitím oloupejte česnek a v hmoždíři ho se špetkou mořské soli rozdrťte na kašičku. Najemno k ní nastrouhejte parmazán a citronovou kůru, vymačkejte šťávu a zatřete 4 lžíce extra panenského olivového oleje.
  3. Do polévky vmíchejte připravenou zeleninu a zlehka ji vařte posledních 10 až 15 minut tak, aby si zelenina zachovala svěžest a barvu. Dotáhněte k dokonalosti solí a pepřem, pak polévku rozlijte do misek. Navrch dejte lžíci pesta.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jamie Oliver

7krát jinak Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty