Najděte si recept
Na co máte chuť?

Minestrone s rizotovou rýží a pestem
Tuhle minestrone zbožňuju – je tak svěží a razantní díky kontrastu s pestem a rizotová rýže zase nasaje všechnu tu úžasnou vůni a chuť a je velice zklidňující. Minestrone byla vždycky taková ta polévka do nepohody – od mých učňovských let až po dnešek, kdy jsem pod setrvalým rodičovským tlakem. Vždycky používám to, co je zrovna na trhu, roste mi v zahradě, nebo dokonce co se skrývá v přihrádce na zeleninu, a vždycky vznikne báječná polévka.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- cibule 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej
- směs různé zeleniny, jako jsou cukety, fenykl, brokolice, chřest, mangold, kadeřávek, hrášek 600 g
- rýže Arborio 200 g
- kvalitní kuřecí nebo zeleninový vývar 2 litry
- čerstvý rozmarýn a tymián 1 svazek (30 g)
- česnek 2 stroužky
- parmazán 50 g
- citron 1 ks
- extra panenský olivový olej
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli a celer oloupejte, pak je nadrobno nakrájejte a dejte se 2 lžícemi olivového oleje do velkého hrnce. Postavte na střední plamen a smažte za občasného promíchání 15 minut. Teď je příhodná doba na přípravu další zeleniny. Cukety a fenykl nakrájejte na půlcentimetrové kousky, brokolici, chřest, mangold a kadeřávek na jemné plátky. Zeleninu dejte stranou. Do hrnce vmíchejte rýži a smažte ji 2 minuty, pak vlijte vývar. Bylinky svažte a přidejte do hrnce. Uveďte do varu a pak zlehka vařte 15 minut.
- Mezitím oloupejte česnek a v hmoždíři ho se špetkou mořské soli rozdrťte na kašičku. Najemno k ní nastrouhejte parmazán a citronovou kůru, vymačkejte šťávu a zatřete 4 lžíce extra panenského olivového oleje.
- Do polévky vmíchejte připravenou zeleninu a zlehka ji vařte posledních 10 až 15 minut tak, aby si zelenina zachovala svěžest a barvu. Dotáhněte k dokonalosti solí a pepřem, pak polévku rozlijte do misek. Navrch dejte lžíci pesta.
Jamie Oliver vaří po italsku
Od rychlovek a jednoduchých jídel z pár ingrediencí až po složitější a luxusnější pokrmy určené na víkendy a slavnostnější příležitosti vám tahle kniha nabídne úžasné a autentické recepty plné chutí, vůní a pohody a napomůže vám vytvořit jídla, která vás přenesou rovnou do Itálie a, spolu s tím, vás nadchnou. Viva Italia!
Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver vaří po italsku, vydané
MLD Publishing s.r.o., 2018, foto David Loftus, fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited (2018, Jamie Cooks Italy)