Suroviny
- cibule 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej
- zelenina (směs různé zeleniny, jako jsou cukety, fenykl, brokolice, chřest, mangold, kadeřávek, hrášek) 600 g
- rýže arborio 200 g
- vývar (kvalitní kuřecí nebo zeleninový ) 2 litry
- rozmarýn (čerstvý ) 1 svazek (30 g)
- tymián (čerstvý )
- česnek 2 stroužky
- parmazán 50 g
- citron 1 ks
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Cibuli a celer oloupejte, pak je nadrobno nakrájejte a dejte se 2 lžícemi olivového oleje do velkého hrnce. Postavte na střední plamen a smažte za občasného promíchání 15 minut. Teď je příhodná doba na přípravu další zeleniny. Cukety a fenykl nakrájejte na půlcentimetrové kousky, brokolici, chřest, mangold a kadeřávek na jemné plátky. Zeleninu dejte stranou. Do hrnce vmíchejte rýži a smažte ji 2 minuty, pak vlijte vývar. Bylinky svažte a přidejte do hrnce. Uveďte do varu a pak zlehka vařte 15 minut.
- Mezitím oloupejte česnek a v hmoždíři ho se špetkou mořské soli rozdrťte na kašičku. Najemno k ní nastrouhejte parmazán a citronovou kůru, vymačkejte šťávu a zatřete 4 lžíce extra panenského olivového oleje.
- Do polévky vmíchejte připravenou zeleninu a zlehka ji vařte posledních 10 až 15 minut tak, aby si zelenina zachovala svěžest a barvu. Dotáhněte k dokonalosti solí a pepřem, pak polévku rozlijte do misek. Navrch dejte lžíci pesta.
Minestrone s rizotovou rýží a pestem Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images