Kakaový korpus:
Šlehačkový krém:
- smetana ke šlehání 600 ml
- cukr 100 g
- tmavá čokoláda 250 g
Dohotovení:
Postup přípravy:
- Ideálně začněte minimálně den předem. Na těsto promíchejte v robotu vejce, máslo, sodu, vodu, cukr a nakonec, až se promíchají předchozí suroviny, i kakao a mouku.
- Hotové těsto nechte alespoň půl hodiny v lednici odpočinout. Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého na pomoučeném pečicím papíře vyválejte plát o tloušťce asi 0,5 centimetru, přiložte šablonu (o velikosti A4) a vykrojte číslo (každé číslo dvakrát, protože na dortu budou dvě patra).
- Vykrojené těsto na papíře přeneste na plech (na jeden plech se vejdou dvě, ideálně péct vždy stejná čísla společně) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 15 minut. Tady je důležité těsto nepřepéct, jinak bude tvrdé – po upečení by ještě mělo být měkké, během chladnutí potom trochu ještě ztuhne.
- Na krém nalijte do rendlíku smetanu, nasypte cukr a přiveďte k varu. Potom do smetany nalámejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Takto připravenou smetanovou směs nechte do druhého dne vychladnout v lednici.
- Druhý den z čokoládové smetany vyšlehejte tuhý krém. Všechny upečené korpusy pomažte džemem, na spodní čísla zdobicí špičkou naneste krém a přiklopte druhými korpusy. Na ty opět naneste krém a nakonec dozdobte ovocem, pralinkami, cukrovým zdobením a čerstvými bylinkami. Dort přeneste do lednice a nechte minimálně 2–3 hodiny zatuhnout.
Chcete další tip na skvělou sladkost k narozeninám? Muffiny!
Kompletní recept najdete ZDE: Čokoládové muffiny s ovocem
Nebo zkuste další slavnostní dorty: