Suroviny
- cibule 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 4 stroužky
- zeleninový vývar 800 ml
- hrách (žlutý půlený) 400 g
- sušená petrželka 2 lžíce
- kopr (čerstvý) 10 g
- smetana na vaření 80 ml
- jablečný ocet 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji doměkka, zhruba 3 minuty na středním stupni. Mezitím oloupejte česnek a prolisujte ho nebo utřete. Vmíchejte ho k cibuli a restujte ho 1 minutu, až se rozvoní.
- Zalijte vývarem. Hrách propláchněte a vsypte do vývaru. Přidejte petržel a vařte na středním stupni zhruba 25 minut doměkka.
- Odstavte, vmíchejte nadrobno nasekaný kopr a rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
- Vmíchejte smetanu a dochuťte jablečným octem a solí.
Vyzkoušejte také jemný hrachový krém se slaninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hrachová polévka – delikátní jemný krém s křupavou slaninou