Suroviny
- červená paprika, rozčtvrcená, s vybranými semínky 3
- červená chilli paprička, s vybranými semínky, nakrájená na plátky 1/2 ks
- červená cibule, oloupaná a nakrájená na klínky 1 ks
- česnek, oloupaný 2 stroužky
- pár větviček tymiánu
- Olivový olej 2 lžíce
- sekaná rajčata z plechovky 400 g
- horký zeleninový vývar 600 ml
- Sůl
- mletý černý pepř
Krutony
- čerstvá petrželka 30 g
- čerstvá pažitka 30 g
- česnek, oloupaný a nasekaný 2 stroužky
- pražené arašídy 1 lžíce
- nastrouhaný parmezán 30 g
- Olivový olej 6 lžic
- nastrouhaný vyzrálý čedar 60 g
- malá ciabatta, rozkrájená na 12 plátků 1 ks
Postup přípravy
- Rozehřejte gril na střední teplotu. Do masivního pekáče položte papriky a chilli papričky slupkou nahoru, přidejte cibuli, česnek a tymián. Důkladně je polijte olivovým olejem a grilujte asi 10–12 minut, dokud slupka na paprice nebude mít puchýře a nezhnědne. Cibulové klínky občas během pečení obracejte. Chvilku nechte vychladnout a potom stáhněte připálenou slupku z papriky a chilli.
- Do velkého hrnce dejte zeleninu i s veškerou šťávou. Přidejte rajčata z plechovky a horký vývar. Přiveďte vše do varu a na mírném ohni vařte 10 minut. Tyčovým mixérem rozmixujte a potom vmíchejte všechno koření. Nalijte do džbánu a z něj potom na stole do hrnků nebo servírovacích misek.
- Krutony s pestem: Všechny ingredience kromě čedaru a chleba dejte do hrnku a dochuťte. Vše rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby vznikla hustá omáčka. 4 lžíce tohoto pesta smíchejte s nastrouhaným čedarem. Chleba lehce opečte po obou stranách a potom jednu stranu namažte sýrovo-pestovou směsí.
- Podávejte polévku ještě s extra pestem a připravenými krutony.
- Tip: Opečené papriky dejte na 10 minut do plastového pytlíku. Slupka se zapaří a půjde lépe sloupnout. Pokud chcete mít polévku hlaďoučkou, můžete směs přepasírovat přes cedník.