Polévka z rajčat a červené papriky s krutony s pestem
Polévka z rajčat a červené papriky s krutony s pestem
Zdroj: isifa.com
Polévka z rajčat a červené papriky s krutony s pestem
Zdroj:
isifa.com
Moje hodnocení
19x
Hustá rajčatová polévka je do zimních dnů naprosto dokonalá. Zvlášť pokud ji doplníte o krutony s pestem, které ji povýší doslova na skvost.
4 porce
60 minut
Suroviny
červená paprika, rozčtvrcená, s vybranými semínky
3
červená chilli paprička, s vybranými semínky, nakrájená na plátky
1/2 ks
červená cibule, oloupaná a nakrájená na klínky
1 ks
česnek, oloupaný
2 stroužky
pár větviček tymiánu
Olivový olej
2 lžíce
sekaná rajčata z plechovky
400 g
horký zeleninový vývar
600 ml
Sůl
mletý černý pepř
Krutony
čerstvá petrželka
30 g
čerstvá pažitka
30 g
česnek, oloupaný a nasekaný
2 stroužky
pražené arašídy
1 lžíce
nastrouhaný parmezán
30 g
Olivový olej
6 lžic
nastrouhaný vyzrálý čedar
60 g
malá ciabatta, rozkrájená na 12 plátků
1 ks
Postup přípravy
Rozehřejte gril na střední teplotu. Do masivního pekáče položte papriky a chilli papričky slupkou nahoru, přidejte cibuli, česnek a tymián. Důkladně je polijte olivovým olejem a grilujte asi 10–12 minut, dokud slupka na paprice nebude mít puchýře a nezhnědne. Cibulové klínky občas během pečení obracejte. Chvilku nechte vychladnout a potom stáhněte připálenou slupku z papriky a chilli.
Do velkého hrnce dejte zeleninu i s veškerou šťávou. Přidejte rajčata z plechovky a horký vývar. Přiveďte vše do varu a na mírném ohni vařte 10 minut. Tyčovým mixérem rozmixujte a potom vmíchejte všechno koření. Nalijte do džbánu a z něj potom na stole do hrnků nebo servírovacích misek.
Krutony s pestem: Všechny ingredience kromě čedaru a chleba dejte do hrnku a dochuťte. Vše rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby vznikla hustá omáčka. 4 lžíce tohoto pesta smíchejte s nastrouhaným čedarem. Chleba lehce opečte po obou stranách a potom jednu stranu namažte sýrovo-pestovou směsí.
Podávejte polévku ještě s extra pestem a připravenými krutony.
Tip: Opečené papriky dejte na 10 minut do plastového pytlíku. Slupka se zapaří a půjde lépe sloupnout. Pokud chcete mít polévku hlaďoučkou, můžete směs přepasírovat přes cedník.