Používání čočky jako novoročního pokrmu symbolizuje hojnost finančních prostředků i v nadcházejícím roce, neboť její tvar připomíná penízky.
Čočka – novoroční královna v kuchyni
Rozhodně nebudeme k slavnostnímu novoročnímu obědu připravovat pernatou drůbež, jinak by nám „penízky uletěly“.
Použití:
Díky vysokému obsahu bílkovin (až 26 %) tvoří důležitou složku stravy v mnoha částech světa. Především v Indii, kde velkou část obyvatelstva tvoří vegetariáni. Obsahuje také větší množství minerálních látek a vitamínů. Je lépe stravitelná než hrách a fazole.
V české kuchyni se nejčastěji připravuje na kyselo (s vejcem, párkem a okurkou), dále jako čočková polévka nebo čočkový salát.
Doporučuje se:
• při silné menstruaci
• při cukrovce
• proti chudokrevnosti
• při nedostatku železa
• pozitivně ovlivňuje imunitní systém
Na co si dát pozor: I když je čočka lépe stravitelná než hrách a fazole, způsobuje nadýmání a i osoby trpící dnou by měly být opatrné při její konzumaci.
Druhy čočky:
Zelená čočka – nejpoužívanější druh čočky v ČR, má snadno stravitelnou slupku, pro nízký obsah škrobu se nerozvařuje.
Indická hnědá čočka – nemusí se namáčet, velmi rychle se rozvaří v kaši, je tudíž vhodná na kaše a eintopfy. Je také nazývána „masoor dal“.
Žlutá čočka – používá se především v indické a orientální kuchyni, velmi krátká příprava, barevně se hodí do salátů a polévek. Často se označuje indickým výrazem „dal“.
Červená čočka – má jemnou chuť, rychle se připravuje, hodí se do polévek, kaší nebo jako příloha. Neloupaná se může nechat naklíčit.
Zelená francouzská čočka Puy – pěstuje se v oblasti Le Puy v jihovýchodní Francii. Vyniká svou kořenitou chutí. Po uvaření si zachovává tvar. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako příloha či hlavní jídlo.
Černá čočka Beluga – drobná černá čočka, je rychle uvařená a po tepelné úpravě dobře drží tvar, hodí se tedy do salátů nebo jako příloha.
Jak nakupovat: Tříděná čočka nesmí obsahovat semena jiného zbarvení ani semena jiné velikosti a nečistoty. Prodává se v papírových či plastových sáčcích nebo v krabičkách. Lze dostat i čočku ve varných sáčcích (jako rýži), které jsou časově méně náročné na přípravu.
Čočka na kyselo:
Suroviny: (4 porce)
• 300 g čočka
• 30 g máslo
• 40 g cibulka
• 30 g mouka
• 1 lžička cukru
• sůl, pepř
• citronová šťáva nebo ocet podle chuti
• 100 g cibulka nadrobno nakrájená
• tuk na osmažení
Postup: Čočku přebereme, opereme a dáme vařit do studené vody. Když se čočka začne vařit, vodu slijeme a zalijeme čočku novou vroucí vodou. Přikryjeme a vaříme doměkka.
Mezitím si připravíme máslovou jíšku s cibulkou a čočku do ní přidáme i s vodou, ve které se vařila. Osolíme, zamícháme a chvilku povaříme. Přidáme dle chuti pepř, cukr, citronovou šťávu a ocet. Při podávání posypeme dohněda osmaženou cibulkou.
Servírujeme se sázenými vejci, uzeným masem, párkem nebo okurkou.
Zařaďte tuto biblickou plodinu do svého jídelníčku častěji než jen na Nový rok. Využijte příznivých účinků této luštěniny na lidský organismus.
Autor: Alžběta Krchová