Používání čočky jako novoročního pokrmu symbolizuje hojnost finančních prostředků i v nadcházejícím roce, neboť její tvar připomíná penízky.

Používání čočky jako novoročního pokrmu symbolizuje hojnost finančních prostředků i v nadcházejícím roce, neboť její tvar připomíná penízky.
Rozhodně nebudeme k slavnostnímu novoročnímu obědu připravovat pernatou drůbež, jinak by nám „penízky uletěly“.
Díky vysokému obsahu bílkovin (až 26 %) tvoří důležitou složku stravy v mnoha částech světa. Především v Indii, kde velkou část obyvatelstva tvoří vegetariáni. Obsahuje také větší množství minerálních látek a vitamínů. Je lépe stravitelná než hrách a fazole.
V české kuchyni se nejčastěji připravuje na kyselo (s vejcem, párkem a okurkou), dále jako čočková polévka nebo čočkový salát.
• při silné menstruaci
• při cukrovce
• proti chudokrevnosti
• při nedostatku železa
• pozitivně ovlivňuje imunitní systém
Na co si dát pozor: I když je čočka lépe stravitelná než hrách a fazole, způsobuje nadýmání a i osoby trpící dnou by měly být opatrné při její konzumaci.
Zelená čočka – nejpoužívanější druh čočky v ČR, má snadno stravitelnou slupku, pro nízký obsah škrobu se nerozvařuje.
Indická hnědá čočka – nemusí se namáčet, velmi rychle se rozvaří v kaši, je tudíž vhodná na kaše a eintopfy. Je také nazývána „masoor dal“.
Žlutá čočka – používá se především v indické a orientální kuchyni, velmi krátká příprava, barevně se hodí do salátů a polévek. Často se označuje indickým výrazem „dal“.
Červená čočka – má jemnou chuť, rychle se připravuje, hodí se do polévek, kaší nebo jako příloha. Neloupaná se může nechat naklíčit.
Zelená francouzská čočka Puy – pěstuje se v oblasti Le Puy v jihovýchodní Francii. Vyniká svou kořenitou chutí. Po uvaření si zachovává tvar. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako příloha či hlavní jídlo.
Černá čočka Beluga – drobná černá čočka, je rychle uvařená a po tepelné úpravě dobře drží tvar, hodí se tedy do salátů nebo jako příloha.
Jak nakupovat: Tříděná čočka nesmí obsahovat semena jiného zbarvení ani semena jiné velikosti a nečistoty. Prodává se v papírových či plastových sáčcích nebo v krabičkách. Lze dostat i čočku ve varných sáčcích (jako rýži), které jsou časově méně náročné na přípravu.
Suroviny: (4 porce)
• 300 g čočka
• 30 g máslo
• 40 g cibulka
• 30 g mouka
• 1 lžička cukru
• sůl, pepř
• citronová šťáva nebo ocet podle chuti
• 100 g cibulka nadrobno nakrájená
• tuk na osmažení
Postup: Čočku přebereme, opereme a dáme vařit do studené vody. Když se čočka začne vařit, vodu slijeme a zalijeme čočku novou vroucí vodou. Přikryjeme a vaříme doměkka.
Mezitím si připravíme máslovou jíšku s cibulkou a čočku do ní přidáme i s vodou, ve které se vařila. Osolíme, zamícháme a chvilku povaříme. Přidáme dle chuti pepř, cukr, citronovou šťávu a ocet. Při podávání posypeme dohněda osmaženou cibulkou.
Servírujeme se sázenými vejci, uzeným masem, párkem nebo okurkou.
Autor: Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living