Speciály

Křehké recepty na dort Pavlova a trochu historie...

Kdo jednou ochutná nadpozemsky dobrý nadýchaný dort Pavlova, bude po něm toužit znovu a znovu... My pro vás máme skvělé recepty a malý pohled do historie tohoto světoznámého dezertu.

Dort Pavlova má základ ze šlehaných bílků, z kterých se upeče, nebo spíše usuší, velká pusinka. Ta se poté ozdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Variací na toto téma je bezpočet, ale víte, jak tento originální dezert vlastně vznikl?

Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské primabaleríny Anny Pavlové, která v roce 1926 a 1929 navštívila Nový Zéland a Austrálii. Anna Pavlova byla považována za největší balerínu své doby a návštěva Nového Zélandu byla událostí roku 1926. Říkalo se o ní, "že netančí, ale vznáší se, jako by měla křídla." A dort Pavlova je stejně lehký a vzdušný...

Anna Pavlova. Foto:archiv

Ale jak je to se slavným dortem? O původ tohoto dezertu se oba státy přou. Dodnes ho obě země považují za svůj národní pokrm. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Keith Money, autor životopisu Anny Pavlovy, uvedl, že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela. Šéfkuchař se inspiroval její tutu (baletní sukně) s růžemi ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako zelené květy na tutu, ozdobil kuchař dort kiwi.

Vyzkoušejte některý z našich receptů:

Recepty