Pusinka
- bílek (z velkých vajec pokojové teploty) 4 ks
- moučkový cukr 120 g (1 hrnek), rozdělený na ¾ hrnku a ¼ hrnku
- maizena 1 a ½ lžičky
- bílý vinný ocet 1/2 lžičky
Vanilkový krém
- smetana ke šlehání (40%, vychlazená) 200 ml (¾ hrnku)
- cukr krupice 1 lžíce
- vanilkový lusk (podélně rozkrojený) 1/2 ks
Jahodový rozvar
- jahody 250 g
- cukr krupice 1 lžíce
Bazalkový sirup
- bazalka (lístky) 1 velká hrst (1/2 hrnku)
- kukuřičný sirup (nebo agávový) 125 ml (1/2 hrnku)
Postup přípravy
- Dejte mřížku do středu trouby a předehřejte ji na 160 °C. Na pečicí papír si nakreslete kruh zhruba 20 cm v průměru (třeba podle talíře) a papír dejte na plech spodní stranou vzhůru.
- Na těsto nejlépe elektrickými metlami šlehejte bílky při střední rychlosti asi 4 minuty, až vzniknou měkké špičky.
- Postupně zašlehávejte tři čtvrtiny cukru, až vznikne středně tuhý sníh. V misce promíchejte zbylý cukr se škrobem a směs zašlehejte ke sněhu, až bude velmi tuhý a lesklý, asi 2 minuty. Zašlehejte ocet, asi 1 minutu.
- Sněhové těsto naneste do vyznačeného kruhu pomocí stěrky. Povytahujte ho, aby vznikly hezké špičky (které mají připomínat baletní sukýnku Anny Pavlovové). Pusinku pečte 40 minut, troubu přitom v žádném případě neotvírejte! Pak troubu vypněte a pusinku v ní ponechte ještě 30 minut, opět troubu neotvírejte! Pak dvířka trochu pootevřete a pusinku nechte sedět v troubě ještě dalších 30 minut (tento krok můžete udělat až 3 dny předem a pusinku uchovat při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě).
- Na vanilkový krém promíchejte smetanu s cukrem a semínky vanilky a elektrickými metlami ušlehejte do polotuha.
- Na jahodový rozvar rozmixujte jahody s cukrem a pak svařte na hustou směs, asi 3 minuty.
- Na bazalkový sirup spařte lístky bazalky 30 vteřin ve vroucí vodě. Sceďte je a zchlaďte v ledové vodě a z lístků vymačkejte přebytečnou vodu. Pak bazalku rozmixujte s kukuřičným nebo agávovým sirupem. Přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny v chladu, aby se vůně a chuť rozvinula. Pak nechte sirup v pokojové teplotě a přeceďte ho přes sítko.
- Na pusinku pak navršte vanilkový krém, ozdobte ji rozpůlenými i celými jahodami a bazalkou, zakapejte jahodovým rozvarem a bazalkovým sirupem a posypte pistáciemi.
Vyzkoušejte také efektní mini Pavlovy s čerstvým ovocem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE