návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Kakaová Pavlova

nad 2 hodiny
Kakaová Pavlova
Kakaová Pavlova Autor: Cat & Cook
Pavlova jsou vlastně obrovské sněhové pusinky ozdobené samými dobrými věcmi. :) Tato je doplněna o voňavé kakao, krém a křupavé oříšky.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Misku, ve které budete šlehat bílky, a metly otřete ubrouskem s kapkou octa. Je potřeba vše 100% odmastit, aby se směs hezky vyšlehala. Moučkový cukr prosejte do misky společně se škrobem a dejte stranou.
  2. Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň. Až bílky zbělají, začněte po lžících přidávat cukr krupici, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň.
  3. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7–10 minut šlehat, dokud nebudou bílky hladké, bez stopy cukrových krystalů. Minutu před koncem šlehání přidejte vanilkové aroma.
  4. Poté jen stěrkou opatrně vmíchejte směs škrobu a cukru moučka. Nakonec ledabyle vmíchejte kakao tak, aby vám v bílkové směsi zanechalo „mramorování“.
  5. Troubu rozpalte na 120 °C. Připravte si pečicí papír na plech a nakreslete na něj 2 stejně velká kolečka (5 cm od sebe) o průměru 20–23 cm. Pokud se vám kolečka nevejdou na jeden plech, bez obav použijte plechy dva.
  6. Sníh rozdělte na poloviny a lžící nebo stěrkou ho rozprostřete na nakreslená kola, dokonalost není u tohoto dortu vítána, ba naopak, nedokonalost je základem úspěchu. Vložte do trouby a snižte teplotu na 90 °C.
  7. Bílkové korpusy sušte 4,5–5 hodin. Musím ale podotknout, že záleží především na vaší troubě. Naprosto stěžejní informací při přípravě tohoto dezertu je troubu neotevírat! Pokud ji otevřete, pusinky spadnou a budou z nich jen placky.
  8. Až se pusinky budou zdát vysušené tak akorát (měly by vypadat křupavě na povrchu a měkce uvnitř – nebojte, napotřetí už budete přesně vědět), vypněte troubu a nechte je dojít. Opět ji neotevírejte.
  9. Až po hodině ji lehce pootevřete a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud jsou korpusy správně upečené, půjdou krásně sundat z pečicího papíru. Ze zkušenosti platí, že je lepší Pavlovu lehce přesušit než nedosušit, proto ji tam nechte klidně těch 5 hodin.
  10. Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5–10 minut.
  11. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte vanilkovou esenci a šlehejte do hustší konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte, abyste z ní neměli máslo.
  12. Až budou korpusy vystydlé, první opatrně přemístěte na dortový stojan či plochý talíř. Opatrně ho poklaďte ořechovým máslem tak, aby občas po straně vykouklo.
  13. Na máslo navrstvěte polovinu šlehačky a přidejte nasekané ořechy. Opatrně přikryjte druhou plackou a pokračujte stejným způsobem.
  14. Ozdobte čokoládou nalámanou na různě velké kousky (já jsem ještě použila jedlé zlato, ale není to potřeba samozřejmě). Při servírování můžete posypat kakaem pro efekt.
Reklama
Kakaová Pavlova
Kakaová Pavlova
Cat & Cook

Cat & Cook kuchařka
Ivana Jindřichová

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.

Související témata: pavlova , Sladké , Australská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama