Kakaová Pavlova

Moje hodnocení
0x

Pavlova jsou vlastně obrovské sněhové pusinky ozdobené samými dobrými věcmi. :) Tato je doplněna o voňavé kakao, krém a křupavé oříšky.

1 porce
120 minut
australská

Suroviny

  • bílky 230 g
  • cukr krupice 230 g
  • cukr moučka 120 g
  • špetka soli
  • kukuřičný škrob 15 g
  • holandské kakao 2 lžíce
  • 30–40% šlehačka 800 ml
  • přírodní vanilkový extrakt 1 lžička
  • mandlové/burákové máslo 140 g
  • hrst lískových či jiných oříšků
  • čokoláda a kakao na ozdobu

Postup přípravy

  1. Misku, ve které budete šlehat bílky, a metly otřete ubrouskem s kapkou octa. Je potřeba vše 100% odmastit, aby se směs hezky vyšlehala. Moučkový cukr prosejte do misky společně se škrobem a dejte stranou.
  2. Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň. Až bílky zbělají, začněte po lžících přidávat cukr krupici, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň.
  3. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7–10 minut šlehat, dokud nebudou bílky hladké, bez stopy cukrových krystalů. Minutu před koncem šlehání přidejte vanilkové aroma.
  4. Poté jen stěrkou opatrně vmíchejte směs škrobu a cukru moučka. Nakonec ledabyle vmíchejte kakao tak, aby vám v bílkové směsi zanechalo „mramorování“.
  5. Troubu rozpalte na 120 °C. Připravte si pečicí papír na plech a nakreslete na něj 2 stejně velká kolečka (5 cm od sebe) o průměru 20–23 cm. Pokud se vám kolečka nevejdou na jeden plech, bez obav použijte plechy dva.
  6. Sníh rozdělte na poloviny a lžící nebo stěrkou ho rozprostřete na nakreslená kola, dokonalost není u tohoto dortu vítána, ba naopak, nedokonalost je základem úspěchu. Vložte do trouby a snižte teplotu na 90 °C.
  7. Bílkové korpusy sušte 4,5–5 hodin. Musím ale podotknout, že záleží především na vaší troubě. Naprosto stěžejní informací při přípravě tohoto dezertu je troubu neotevírat! Pokud ji otevřete, pusinky spadnou a budou z nich jen placky.
  8. Až se pusinky budou zdát vysušené tak akorát (měly by vypadat křupavě na povrchu a měkce uvnitř – nebojte, napotřetí už budete přesně vědět), vypněte troubu a nechte je dojít. Opět ji neotevírejte.
  9. Až po hodině ji lehce pootevřete a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud jsou korpusy správně upečené, půjdou krásně sundat z pečicího papíru. Ze zkušenosti platí, že je lepší Pavlovu lehce přesušit než nedosušit, proto ji tam nechte klidně těch 5 hodin.
  10. Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5–10 minut.
  11. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte vanilkovou esenci a šlehejte do hustší konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte, abyste z ní neměli máslo.
  12. Až budou korpusy vystydlé, první opatrně přemístěte na dortový stojan či plochý talíř. Opatrně ho poklaďte ořechovým máslem tak, aby občas po straně vykouklo.
  13. Na máslo navrstvěte polovinu šlehačky a přidejte nasekané ořechy. Opatrně přikryjte druhou plackou a pokračujte stejným způsobem.
  14. Ozdobte čokoládou nalámanou na různě velké kousky (já jsem ještě použila jedlé zlato, ale není to potřeba samozřejmě). Při servírování můžete posypat kakaem pro efekt.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty