Pavlova
- bílek 4 ks (120 g)
- cukr krupice 200 g
- bramborový škrob 1 lžička
- bílý vinný ocet 1 lžička
Náplň
- smetana ke šlehání (31%) 500 ml
- cukr krupice 60 g
- kakao (holandského typu) 30 g
- máslo 50 g
- čokoláda (s obsahem kakaa 50–60 %) 100 g
- rum 20 ml
- ovoce (rybíz, maliny, borůvky, ostružiny, jahody) 400 g
- máta (nebo meduňka) 1 hrst lístků
Postup přípravy
- Minimálně den předem připravte pařížskou šlehačku. V rendlíku zahřívejte smetanu s cukrem, kakaem a máslem až k varu. Do žáruvzdorné misky nalámejte čokoládu na kousky. Vroucí směs vlijte na čokoládu a nechte 2 minuty stát. Prošlehejte ji metličkou a pak rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Misku zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice na 24 hodin.
- Bílky a cukr šlehejte na nízký výkon, až vznikne nadýchaný lesklý sníh. V kuchyňském robotu použijte nástavec balonová metla a nízký stupeň. Celý proces trvá 10–15 minut. Cukr se musí dokonale rozpustit. Pak zvyšte otáčky a vyšlehejte pevný sníh.
- Troubu předehřejte na 120 °C, horní a dolní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem.
- Do sněhu vmíchejte pomocí stěrky škrob a ocet. Sníh přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a stříkejte na pečicí papír kolečka o průměru 4–5 cm. Na každé nastříkejte pruh po obvodu tak, aby uprostřed zůstalo místo na plnění.
- Pavlovy vložte do předehřáté trouby a pečte je 75–90 minut, až zpevní a půjdou lehce sloupnout z pečicího papíru. Nechte je zchladnout v pootevřené troubě – dvířka zajistěte třeba vařečkou.
- Vychlazenou pařížskou šlehačku zvolna vyšlehejte do krému. Šlehejte na nízké otáčky, aby se nesrazil. Přilijte rum, a ještě krátce prošlehejte, až vznikne hustý, nadýchaný krém. Přesuňte ho do cukrářského sáčku s řezanou špičkou.
- Zchladlé minipavlovy naplňte krémem a ozdobte ovocem a lístky bylinek. Ihned podávejte.
Připravte nadýchané mini pavlovy s se šlehačkou, mascarpone a ovocem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE