Těsto
- cukr krupice (bílý) 100 g
- cukr krupice (přírodní) 200 g
- bílek 150 g (z cca 5 vajec)
Dokončení
- jablka 500 g
- máslo 25 g
- cukr krupice (přírodní) 100 g
- smetana ke šlehání (de luxe) 300 ml
- slaný karamel (jemně slaný) 100 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a velký plech vyložte papírem na pečení. Vsypte na něj všechen cukr a rovnoměrně ho rozestřete. Vložte do trouby na 5 až 6 minut, až bude cukr velmi horký a u okrajů se začne trochu rozpouštět.
- Zatímco se cukr zahřívá, dejte bílky do zcela čisté nemastné mísy a elektrickým šlehačem ušlehejte pevný, tuhý sníh (když mísu obrátíte hlavou dolů, nesmí sníh vypadnout).
- Po lžících teď do sněhu při střední rychlosti zašlehávejte horký cukr, každou dávku vždy zcela zapracujte, než přidáte další. Rozehřátý cukr od okrajů nepoužívejte, nerozpustil by se.
- Až zapracujete všechen cukr, zvyšte rychlost otáček a sníh šlehejte ještě 8 až 10 minut, až bude krásně lesklý a hustý. Promněte kousíček sněhu mezi prsty a pokud bude ještě trochu hrubý, šlehejte dál, až bude cukr úplně rozpuštěný.
- Troubu předehřejte na 120 °C. Sněhové těsto navršte na plech vyložený papírem na pečení a krouživým pohybem rozestřete do kruhu. Vložte do trouby a pečte 3 hodiny, až bude korpus zcela křehký a suchý. Nechte ho úplně vychladnout (ideální je ponechat ho v troubě až do druhého dne).
- Na náplň předehřejte troubu na 200 °C. Jablka rozestřete do pekáče, posypte je kousky másla a cukrem a pečte 30 minut, v polovině doby plechem potřeste, aby se jablka propékala stejnoměrně. Až budou hezky zkaramelizovaná, dejte je stranou.
- Smetanu ušlehejte a rozetřete ji na pavlovu. Nahoru navršte jablka a vše zakápněte slaným karamelem.
PRIMA TIP: Karamel (respektive zkaramelizované mléko v plechovce či tubě nebo karamelovou omáčku) koupíte hotový, ale obvykle bývá hodně tuhý. Povolte ho mírným prohřátím s trochou smetany a na závěr vmíchejte špetku soli, nebojte se toho, nádherně odpíchne chuť a „srazí“ přílišnou sladkost.
Vyzkoušejte také mini pavlovy s čerstvým ovocem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Letní mini Pavlova s čerstvým ovocem
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem