Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Pavlova s amaretto krémem a jahodami
Pavlova s amaretto krémem
Nadýchaný sněhový dort z bílků je doma v Austrálii, ale cestu k nám na druhý konec světa si už dávno našel. Příprava není vůbec složitá a výsledek je velmi efektní. Dozdobit ho můžete jakýmkoli ovocem – v původním receptu hraje prim kiwi, ale Pavlova chutná skvěle i s malinami nebo ostružinami.
do 1,5 hodiny
5 porcí
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Suroviny (5 porcí)
Korpus:
- bílky 4 ks
- cukr moučka 220 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- vinný ocet 2 lžičky
Krém:
- žloutky 4 ks
- Cukr 6 lžic
- kukuřičný škrob 4 lžíce
- Mléko 200 ml
- Smetana 200 ml
- Amaretto 4 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
Dokončení:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání postupně přidávejte cukr. Nakonec do hmoty zašlehejte škrob a vinný ocet.
- Papír na pečení přilepte na plech pomocí malého množství sněhové hmoty, na papír obkreslete podle menšího talíře kruh. Do něj navršte ušlehanou hmotu, měla by být asi 4–6 centimetrů vysoká.
- Troubu předehřejte na 150 °C, jakmile do ní vložíte Pavlovu, stáhněte teplotu na 120 °C a pečte 80 minut. Během pečení troubu neotvírejte, dezert by splaskl.
- Mezitím připravte krém. Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
- Ve chvíli, kdy vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, díky tomu nevznikne škraloup. Krém nechte vychladnout. Do studeného krému postupně vmíchejte ušlehanou šlehačku tak, aby vznikla nadýchaná hmota.
- Hotovou Pavlovu nechte postupně chladnout v otevřené troubě. Na vychladlý dezert navršte krém a ozdobte ho jahodami a nasekanými pistáciemi.
Pavlova s amaretto krémem; foto: Darina Křivánková