Suroviny
- hladká pšeničná mouka (extra silná, např. Pernerka) 500 g
- olivový olej 50 ml
- voda (vlažná) 300 ml
- sušené droždí 1 sáček
- cukr (nebo med) 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- sušené bylinky (lze vynechat) 1 lžička
Postup přípravy
- Do mísy dejte všechny ingredience a vypracujte hladké nelepivé těsto. Případně použijte kuchyňský robot s nástavcem hnětací hák.
- Vypracované nelepivé těsto potřete po povrchu olivovým olejem a na teplém místě nechte hodinu kynout zakryté utěrkou.
- Poté těsto vyklopte na pracovní desku a důkladně ho prohněťte – povytahujte ho do stran, překládejte – klidně s ním i bouchněte o desku, abyste vytlačili všechny vzniklé vzduchové bubliny.
- Těsto vložte do pekáče/hrnce/dortové formy vyložené pečicím papírem, povrch potřete olivovým olejem, zakryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout.
- Chleba posypte troškou mouky a dejte zakryté péct do předehřáté trouby na maximum – cca 250 stupňů na 20 minut.
- Chleba odklopte, snižte teplotu na 220 stupňů a pečte ještě dalších 15-20 minut.
- Upečený chleba nechte vychladnout půl hodiny na mřížce a pak bochník rozkrojte vroubkovaným nožem. Kůrka by měla být pevná a celistvá a těsto uvnitř nadýchané, jednotné bez velkých bublin.
Vyzkoušejte jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta