VE VARU: Jihoitalský kvasový chléb Pane pugliese ze semolinové mouky

Moje hodnocení
1x

Ve dvanáctém díle pořadu Ve varu se k šéfkuchaři Marcovi Giampaolimu připojil pekař Giacomo Candido, který ve své pekárně Arte Bianca přináší na český trh tradiční italské pečivo. O recept na jeden takový chléb z Puglie se s diváky podělil a vy ho tak můžete zkusit upéct i doma.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • semolinová mouka (jemně mletá) 1 kg
  • kvásek (pšeničný) 300 g
  • voda 700 ml
  • sůl 20 g

Nechte se vést při přípravě Pane pugliese návodným videoreceptem

Postup přípravy

  1. Připravte kuchyňského robota a nejprve dejte do mísy semolinovou mouku, kvásek a 70-80 % z celkového množství vody. Nechte hníst (nejlépe se hodí nástavec plochý šlehač) na malý výkon cca 3-4 minuty. Poté přidejte sůl a za stálého míchaní přidejte zbytek vody. Po 5 minutách vypněte, vyměňte nástavec (na hnětací hák) a zase nechte hníst 5-6 minut.
  2. Nyní lehce vymažte misku olejem a těsto do ní vložte. Přikryjte fresh folií nebo mokrou utěrkou. Nechte odpočívat 15-20 minut. Po 20 minutách vezměte těsto a udělejte první překlady. Těsto dejte zpátky do misky, přikryjte a nechte kynout 2-3 hodiny.
  3. Těsto rozdělte na cca 4 menší bochánky a jednotlivé okraje zabalujte do sebe. Střídejte přitom strany. Vytvarujte dokulata. Ošatky vysypejte moukou a uložte do nich bochánky, které nechte opět kynout 2 hodiny pod utěrkou nebo fresh folií.
  4. Po 2 hodinách přendejte těsto na plech vyložený pečicím papírem, lehce posypte moukou a horní stranu nařízněte do kříže. Dejte do předehřáté trouby na 230 °C na 45 minut (můžete využít funkci napařování, pokud nemáte tuto funkci, stačí vložit do trouby hlubší plech s trochou vody).
  5. Po 45 minutách vyndejte z trouby a nechte vychladnout, poté můžete servírovat.
  • PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
  • Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marco Giampaoli


Přečtěte si také

Recepty