Suroviny
- hovězí žebro (hodně masité) 8 kusů
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- celer 200 g
- česnek 3 stroužky
- slunečnicový olej 100 ml
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 1 snítka
- rajský protlak 100 g
- hladká mouka 1 lžíce
- červené víno 200 ml
- černé pivo 300 ml
- hovězí vývar 300 ml
- cukr 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- pepř celý
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky zhruba 1 cm velké. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo.
- V oleji v pekáčku pomalu dozlatova orestujeme cibuli, mrkev a celer. Přidáme nasekaný česnek, tymián a rozmarýn. Přidáme protlak a lehce orestujeme. Zaprášíme moukou a řádně promícháme. Zalijeme vínem, vývarem a pivem, přidáme bobkový list, cukr a celý pepř, osolíme. Nakonec přidáme žebra a odkryté pečeme v troubě při160 °C asi 120 minut. Pokud je třeba, podléváme vývarem.
- Po vyndání z trouby přidáme ještě nahrubo nasekanou jarní cibulku a servírujeme, nejlépe s čerstvým pečivem.