Suroviny
- hovězí žebro (masitá ) 1 kg
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- zázvor (čerstvý, nakrájený) 1 lžíce
- rajčatová pasta (Mutti DOPPIO dvojitý rajčatový koncentrát v tubě) 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- uzená paprika 1 větší špetka
- hnědý cukr 1,5 lžíce
- voda 200 ml
- olej
- sůl
- kajenský pepř 1 špetka
- čerstvě namletý pepř
Další recepty z konzervovaných rajčat najdete v tomto speciálu:
Postup přípravy
- Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou a uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín a rajský protlak Mutti a krátce vše společně zasmažte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí asi 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Hovězí žebra osolte, dejte do pekáče a nalijte na ně 2/3 omáčky a trošku podlijte vodou. Maso dejte péct na 4 hodiny při 120 °C zakryté alobalem nebo poklicí do změknutí. Poté maso odkryjte a dopékejte ještě půl hodinu při 180 °C.
- Hotová žebra podávejte se zbylou BBQ omáčkou a čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.
Pomalu pečená hovězí žebra s domácí BBQ omáčkou 2