Svatava Vašková

Pomalu pečená hovězí žebra s domácí BBQ omáčkou

Moje hodnocení
2x

Pomalé pečení dokáže s masem divy! Pokud mu dopřejete dlouhý pobyt v troubě s nižší teplotou, bude neuvěřitelně měkké a šťavnaté. Hovězí žebra skvěle doplní výtečná BBQ omáčka s kouřovou příchutí, kterou zvládnete bez potíží vyrobit doma. Je tak dobrá, že jí můžete rovnou vyrobit větší množství – hodí se i jako jedlý dárek!

4 porce
120 minut
americká

Suroviny

  • masitá hovězí žebra 1 kg
  • cibule 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • čerstvý zázvor, nakrájený 1 lžíce
  • Mutti DOPPIO dvojitý rajčatový koncentrát v tubě 2 lžíce
  • mletá sladká paprika 1 lžička
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • uzená paprika 1 větší špetka
  • kajenský pepř 1 špetka
  • hnědý cukr 1,5 lžíce
  • voda 200 ml
  • olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Další recepty z konzervovaných rajčat najdete v tomto speciálu:

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou a uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín a rajský protlak Mutti a krátce vše společně zasmažte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí asi 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Hovězí žebra osolte, dejte do pekáče a nalijte na ně 2/3 omáčky a trošku podlijte vodou. Maso dejte péct na 4 hodiny při 120 °C zakryté alobalem nebo poklicí do změknutí. Poté maso odkryjte a dopékejte ještě půl hodinu při 180 °C.
  3. Hotová žebra podávejte se zbylou BBQ omáčkou a čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.

Vyznáte se v produktech značky Mutti? Nabídka je opravdu široká...

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková

Coolinářka Svatava Vašková

70 receptů na pohodové večeře

Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka píše svůj blog od roku 2015, za tu dobu na něm zveřejnila bezmála 250 receptů. Záhy získala řadu pravidelných čtenářů a zařadila se tak mezi nejúspěšnější české fooblogerky.

Ve své třetí kuchařce se Coolinářka zaměřila na rychlé a jednoduché večeře. Aby byl zážitek z jídla dokonalý, propojila své recepty s dánským konceptem HYGGE. Všechna jídla uvařila a nafotila tak, aby vás výsledek inspiroval k tomu, že si stejnou atmosféru pohody vykouzlíte i u vás doma. A v čem vlastně hygge spočívá? Je to pohoda, kterou cítíte, když se šálkem kávy pozorujete za oknem letní bouřku. Je to pocit teplého domova, bezpečí, sounáležitosti a štěstí. Jsou to chvíle, které trávíte s blízkými lidmi. Je to stůl osvětlený svíčkami a skvělé jídlo na něm.

V nové kuchařce najdete 70 receptů rozdělených do pěti oddílů - polévky, studené večeře, teplé večeře s masem, bezmasé večeře, a nakonec i chuťovky a snacky. Autorka se nevěnuje žádné dietě ani stravovacímu omezení, proto její knížky vždy zaujmou širokou škálu čtenářů.


Přečtěte si také

Recepty