Maso
- vepřová žebra 1,5 kg
- červený vinný ocet 150 ml
- sůl
Omáčka
- česnek 1 stroužek
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
- rostlinný olej 1 lžíce
- třtinový cukr 50 g
- jablečný ocet 40 ml
- kečup (kvalitní ) 80 ml
- uzená paprika (mletá ) 1/2 lžičky
Salát
- ledový salát 1/2 hlávky
- mrkev 2 ks
- jablka (idealně Granny Smith) 1 ks
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Připravte žebra. Do vroucí osolené vody vložte žebra tak, aby byla zcela ponořena. Přidejte k nim přepůlenou palici česneku a vlijte červený vinný ocet. Ztlumte plamen a uvařte je doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny.
- Mezitím připravte omáčku. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Orestujte je na rozpáleném oleji, až se zázvor rozvoní a česnek lehce zezlátne. Vmíchejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte jablečný ocet a povařte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte kečup a uzenou papriku, promíchejte a svařte do zhoustnutí.
- Uvařená žebra vyjměte z hrnce, nechte okapat a potřete je připravenou omáčkou. Vyskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte 5 minut v troubě předehřáté na 230 °C.
- Zatímco se pečou žebra, připravte salát. Ledový salát natrhejte na kousky, mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, jablka zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, vložte do salátové mísy a promíchejte. Ocet promíchejte se solí a pepřem a metličkou do něj zašlehejte olej. Zálivkou přelijte salát a znovu promíchejte.
Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem 2 Zdroj: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka