zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem

Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem

Hodnoceno: 2x
Popularita žeber v poslední době raketově vystřelila, protože jsou cenově i snadno dostupná. Žebra je určitě dobré předvařit v osolené vodě s octem z červeného vína. Kyselost octa docela dobře bojuje s tučností žeber. Žebra se pak dají lépe konzumovat, jsou měkká, nevysuší se a jsou šťavnatá.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Omáčka:

Postup

  1. Připravte žebra. Do vroucí osolené vody vložte žebra tak, aby byla zcela ponořena. Přidejte k nim přepůlenou palici česneku a vlijte červený vinný ocet. Ztlumte plamen a uvařte je doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny.
  2. Mezitím připravte omáčku. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Orestujte je na rozpáleném oleji, až se zázvor rozvoní a česnek lehce zezlátne. Vmíchejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte jablečný ocet a povařte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte kečup a uzenou papriku, promíchejte a svařte do zhoustnutí.
  3. Uvařená žebra vyjměte z hrnce, nechte okapat a potřete je připravenou omáčkou. Vyskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte 5 minut v troubě předehřáté na 230 °C.
  4. Zatímco se pečou žebra, připravte salát. Ledový salát natrhejte na kousky, mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, jablka zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, vložte do salátové mísy a promíchejte. Ocet promíchejte se solí a pepřem a metličkou do něj zašlehejte olej. Zálivkou přelijte salát a znovu promíchejte.
Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem

reklama

Taková normální kuchařka
Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření. 

Vydalo nakladatelství Sevruga