Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem
Popularita žeber v poslední době raketově vystřelila, protože jsou cenově i snadno dostupná. Žebra je určitě dobré předvařit v osolené vodě s octem z červeného vína. Kyselost octa docela dobře bojuje s tučností žeber. Žebra se pak dají lépe konzumovat, jsou měkká, nevysuší se a jsou šťavnatá.
do 2 hodin
4 porce
Suroviny (4 porce)
Maso:
- vepřová žebra 1,5 kg
- červený vinný ocet 150 ml
- sůl
Omáčka:
- česnek 1 stroužek
- čerstvý zázvor 1cm kousek
- rostlinný olej 1 lžíce
- třtinový cukr 50 g
- jablečný ocet 40 ml
- kvalitní kečup 80 ml
- mletá uzená paprika 1/2 lžičky
Salát:
- ledový salát 1/2 hlávky
- mrkev 2 ks
- jablko (idealně Granny Smith) 1 ks
- vinný ocet 1 lžíce
- olivový olej 4 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Připravte žebra. Do vroucí osolené vody vložte žebra tak, aby byla zcela ponořena. Přidejte k nim přepůlenou palici česneku a vlijte červený vinný ocet. Ztlumte plamen a uvařte je doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny.
- Mezitím připravte omáčku. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Orestujte je na rozpáleném oleji, až se zázvor rozvoní a česnek lehce zezlátne. Vmíchejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte jablečný ocet a povařte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte kečup a uzenou papriku, promíchejte a svařte do zhoustnutí.
- Uvařená žebra vyjměte z hrnce, nechte okapat a potřete je připravenou omáčkou. Vyskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte 5 minut v troubě předehřáté na 230 °C.
- Zatímco se pečou žebra, připravte salát. Ledový salát natrhejte na kousky, mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, jablka zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, vložte do salátové mísy a promíchejte. Ocet promíchejte se solí a pepřem a metličkou do něj zašlehejte olej. Zálivkou přelijte salát a znovu promíchejte.
Taková normální kuchařka
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření.
Vydalo nakladatelství Sevruga.