Zdeněk Pohlreich

Pečená žebra Memphis se svěžím jablečným salátem

Moje hodnocení
4x

Popularita žeber v poslední době raketově vystřelila, protože jsou cenově i snadno dostupná. Žebra je určitě dobré předvařit v osolené vodě s octem z červeného vína. Kyselost octa docela dobře bojuje s tučností žeber. Žebra se pak dají lépe konzumovat, jsou měkká, nevysuší se a jsou šťavnatá.

4 porce
60 minut
americká

Maso

  • vepřová žebra 1,5 kg
  • červený vinný ocet 150 ml
  • sůl

Omáčka

Salát

Postup přípravy

  1. Připravte žebra. Do vroucí osolené vody vložte žebra tak, aby byla zcela ponořena. Přidejte k nim přepůlenou palici česneku a vlijte červený vinný ocet. Ztlumte plamen a uvařte je doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny.
  2. Mezitím připravte omáčku. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Orestujte je na rozpáleném oleji, až se zázvor rozvoní a česnek lehce zezlátne. Vmíchejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte jablečný ocet a povařte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte kečup a uzenou papriku, promíchejte a svařte do zhoustnutí.
  3. Uvařená žebra vyjměte z hrnce, nechte okapat a potřete je připravenou omáčkou. Vyskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte 5 minut v troubě předehřáté na 230 °C.
  4. Zatímco se pečou žebra, připravte salát. Ledový salát natrhejte na kousky, mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, jablka zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, vložte do salátové mísy a promíchejte. Ocet promíchejte se solí a pepřem a metličkou do něj zašlehejte olej. Zálivkou přelijte salát a znovu promíchejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty