Lukáš Soukup, Jiří Štift

Salát Niçoise s grilovaným tuňákem a opečeným bramborem

Moje hodnocení
2x

Toužíte zjistit, jak chutná Francie? Pak musíte vyzkoušet slavný salát Nicoise s grilovaným tuňákem. Kromě grilované nebo konzervované ryby do něj patří brambory, vejce natvrdo, olivy a zelené fazolky. Ovšem s dalšími ingrediencemi si můžete pohrát, stejně jako šéfkuchař pražské restaurace Brambory na Pankráci, kde tento výtečný salát nabízejí na speciálním letním menu.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

Dresink

Postup přípravy

  1. Ve vhodné míse smíchejte metlou nastrouhaný česnek s trochou cukru, kapkou octa, soli, pepřem a dijonskou hořčicí. Pomalu přilévejte za stálého míchání olej, dokud nevznikne dresink o konzistenci řídké majonézy.
  2. Tuňáka ochuťte solí a pepřem a buď na grilu, nebo na pánvi s olivovým olejem zprudka opečte ze všech stran cca 30 sekund. Tuňáka úplně nepropečte, aby maso nebylo suché.
  3. Překrájené vařené brambory ochuťte solí a pepřem a zprudka opečte na pánvi s olivovým olejem.
  4. Všechnu zeleninu kromě řádně očistěte, okurky oloupejte, jarní cibulky, rajčata, papriky, okurku i fazolky překrájejte na menší kousky a řádně vychlaďte.
  5. Saláty také dobře properte a natrhejte rukou na menší kousky (hlávkové saláty trhejte a vmíchejte do salátu vždy těsně před podáváním a nikdy je nekrájejte nožem, protože potom rychle zvadnou a ztrácí se z nich obsah vitaminů).
  6. Dobře vychlazenou zeleninu a saláty smíchejte dohromady ve vhodné míse a promíchejte ji s připraveným vychlazeným dresinkem, rozdělte do misek, ve kterých budete salát podávat, a ozdobte čerstvou bazalkou, olivami, překrájeným vařeným vajíčkem, pečenými bramborami a grilovaným tuňákem.

PRIMA TIP: V restauraci Brambory na Pankráci ve dnech od 21. do 31. července 2022 připravili akci, kdy představí variaci čtyř salátů z celého světa, na jejichž podobě se podíleli šéfkuchař Brambor Lukáš Soukup s Jiřím Štiftem z restaurace Sia. Každému ze salátů bude dominovat jedna konkrétní odrůda brambor. „Chtěli jsme přinést co nejrozmanitější chuťový zážitek, a proto jsme zvolili čtyři země, které si jsou chuťově docela vzdálené,“ osvětluje výběr jednotlivých kuchyní Jiří Štift. V Bramborách tak budete moci vyzkoušet saláty z Francie, Mexika, Japonska i arabských zemí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lukáš Soukup, Jiří Štift


Přečtěte si také

Recepty