Suroviny
- rajčata 600 g
- salátová okurka (velká) 1 ks
- jarní cibulka 3 ks
- paprika (žluté a červené) 4 ks
- zelené fazolky (uvařené) 1 velká hrst
- černé olivy (s peckou) 1 hrst
- hlávkový salát (směs hlávkových salátů (lollo rosso, frissée, radicchio, čekanka))
- bazalka (čerstvá ) 1 hrst
- vejce natvrdo 4 ks
- nové brambory (vařené ve slupce)
- tuňák (čerstvý ) 4 porce
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dresink
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- česnek
- dijonská hořčice
- cukr (podle chuti)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Ve vhodné míse smíchejte metlou nastrouhaný česnek s trochou cukru, kapkou octa, soli, pepřem a dijonskou hořčicí. Pomalu přilévejte za stálého míchání olej, dokud nevznikne dresink o konzistenci řídké majonézy.
- Tuňáka ochuťte solí a pepřem a buď na grilu, nebo na pánvi s olivovým olejem zprudka opečte ze všech stran cca 30 sekund. Tuňáka úplně nepropečte, aby maso nebylo suché.
- Překrájené vařené brambory ochuťte solí a pepřem a zprudka opečte na pánvi s olivovým olejem.
- Všechnu zeleninu kromě řádně očistěte, okurky oloupejte, jarní cibulky, rajčata, papriky, okurku i fazolky překrájejte na menší kousky a řádně vychlaďte.
- Saláty také dobře properte a natrhejte rukou na menší kousky (hlávkové saláty trhejte a vmíchejte do salátu vždy těsně před podáváním a nikdy je nekrájejte nožem, protože potom rychle zvadnou a ztrácí se z nich obsah vitaminů).
- Dobře vychlazenou zeleninu a saláty smíchejte dohromady ve vhodné míse a promíchejte ji s připraveným vychlazeným dresinkem, rozdělte do misek, ve kterých budete salát podávat, a ozdobte čerstvou bazalkou, olivami, překrájeným vařeným vajíčkem, pečenými bramborami a grilovaným tuňákem.
PRIMA TIP: V restauraci Brambory na Pankráci ve dnech od 21. do 31. července 2022 připravili akci, kdy představí variaci čtyř salátů z celého světa, na jejichž podobě se podíleli šéfkuchař Brambor Lukáš Soukup s Jiřím Štiftem z restaurace Sia. Každému ze salátů bude dominovat jedna konkrétní odrůda brambor. „Chtěli jsme přinést co nejrozmanitější chuťový zážitek, a proto jsme zvolili čtyři země, které si jsou chuťově docela vzdálené,“ osvětluje výběr jednotlivých kuchyní Jiří Štift. V Bramborách tak budete moci vyzkoušet saláty z Francie, Mexika, Japonska i arabských zemí.