Grilovaný tuňák v pepřové krustě se salátem Niçoise podle Pohlreicha
Jak to bylo, šéfe? (5) - Grilovaný tuňák v pepřové krustě s nicoise salátem
Moje hodnocení
12x
V páté epizodě pořadu Jako to bylo, šéfe? se Zdeněk Pohlreich opět postavil ke grilu a připravil krásné letní jídlo ve francouzském stylu. Klasický salát Niçoise korunoval steakem z čerstvého tuňáka v pepřové krustě.
Francouzský dresink: Do misky dejte hořčici, sůl a pepř. Zakápněte octem a za pomocí metličky zašlehejte oba oleje.
Brambory nakrájejte na kostičky. K nim přidejte na nudličky nakrájené fazolové lusky, vypeckované černé olivy, spařenou červenou cibuli, najemno nasekanou ančovičku a překrájené rajče. Zasypejte nasekanou petrželkou a bazalkou. Těsně před podávaním promíchejte s dresinkem. Dejte na talíř a navrch položte rozkrojené křepelčí vajíčko.
Do hmoždíře dejte černý a bílý pepř a kuličky podrťte. Steaky z tuňáka osolte a bohatě obalte v nadrceném pepři. Gril rozpalte na 200–220 °C. Tuňáka krátce opečte maximálně 2 minuty z každé strany. Steaky nakrájejte na plátky a položte na připravený salátek.
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.