Salát
- brambory (malé nové ) 400 g
- listový salát (frisée, hlávkový, římský, polníček) 150 g
- křepelčí vejce 8 ks
- fazolky 300 g
- rukola 1 hrst
- černé olivy 32 ks
- tuňák ve vlastní šťávě 400 g
- ančovička (na ozdobu)
Zálivka
- extra virgin olivový olej 8 lžic
- vinný ocet 3 lžíce
- hrubozrnná hořčice 1 lžička
- sůl
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- pepř
Postup přípravy
- Brambory očistěte, ale ponechte slupku. Velké nakrájejte na čtvrtky, menší překrojte na půl a vařte je ve vroucí vodě 15 minut doměkka. Slijte a nechte zchladnout.
- Salát operte a nechte okapat nebo použijte odstředivku. Vejce uvařte natvrdo, křepelčím stačí 3 minuty. Zchlaďte pod studenou vodou, oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky.
- Fazolky blanšírujte 1 minutu ve vroucí vodě, můžete je přidat i k bramborám. Vyjměte, propláchněte ledovou vodou, aby si zachovaly barvu a křupavost a slijte.
- Na talíře rozdělte salát, promíchejte s rukolou. Na každý rozdělte 2 křepelčí vejce, 8 oliv, brambory a fazolky. Tuňáka slijte, natrhejte vidličkou na větší sousta a položte na salát. Ozdobte srolovanými kousky ančoviček.
- Olivový olej vyšlehejte metličkou s octem a hořčicí do emulze, osolte, opepřete, posypte petrželkou a přelijte přes salát. Podávejte jen tak nebo s bagetou.