Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát Niçoise
Označuje se tak zeleninový salát s kousky tuňáka, vařeným vejcem a černými olivami z oblasti kolem přímořského Nice. První doložitelný recept však pochází z Paříže. Ať tak či tak, v letním večeru či horkém dni vás parádně osvěží i zasytí. Nezapomeňte na sklenku rosé.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Salát:
- malé nové brambůrky 400 g
- směs listových salátů (frisée, hlávkový, římský, polníček) 150 g
- křepelčí vajíčka 8 ks
- zelené fazolky 300 g
- rukola 1 hrst
- černé olivy 32 ks
- konzervovaný tuňák 400 g
- filátka ančoviček na ozdobu
Zálivka:
- extra virgin olivový olej 8 lžic
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- hrubozrnná horčice 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory očistěte, ale ponechte slupku. Velké nakrájejte na čtvrtky, menší překrojte na půl a vařte je ve vroucí vodě 15 minut doměkka. Slijte a nechte zchladnout.
- Salát operte a nechte okapat nebo použijte odstředivku. Vejce uvařte natvrdo, křepelčím stačí 3 minuty. Zchlaďte pod studenou vodou, oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky.
- Fazolky blanšírujte 1 minutu ve vroucí vodě, můžete je přidat i k bramborám. Vyjměte, propláchněte ledovou vodou, aby si zachovaly barvu a křupavost a slijte.
- Na talíře rozdělte salát, promíchejte s rukolou. Na každý rozdělte 2 křepelčí vejce, 8 oliv, brambory a fazolky. Tuňáka slijte, natrhejte vidličkou na větší sousta a položte na salát. Ozdobte srolovanými kousky ančoviček.
- Olivový olej vyšlehejte metličkou s octem a hořčicí do emulze, osolte, opepřete, posypte petrželkou a přelijte přes salát. Podávejte jen tak nebo s bagetou.