Suroviny
- bílé fazole (scezené a okapané) 2 konzervy po 400 g
- ančovička (okapané) 2 filátka
- citronová kůra (+ šťáva) 1
- tuňák v olivovém oleji (okapaný a rozdělený na lupínky) 2 konzervy po 185 g
- vejce (lehce prošlehané) 1 ks
- kapary (nakrájené) 1 lžíce
- černé olivy (bez pecky, nakrájené nadrobno) 10 ks
- pepř 1 lžička
- mouka z cizrny 3 lžíce
Na poprášení a smažení
- mouka z cizrny 115 g
- olivový olej
K podávání
- zelené fazolky (vařené v páře)
- citron (klínky)
- olivy
- cherry rajčata
- bazalka
Článek
16 báječných receptů z tuňáka v konzervě
Léto oplývá těmi nejčerstvějšími surovinami, ale zároveň je to doba cestování, často do končin, kde přístup k čerstvým potravinám není zase tak jednoduchý. Proto se...
Postup přípravy
- Bílé fazole rozmixujte s ančovičkami a citronovou kůrou i šťávou dohladka, použijte k tomu tyčový mixér nebo robot.
- Přidejte tuňáka, prošlehané vejce, kapary, olivy, pepř a 3 lžíce cizrnové mouky a promíchejte. Zakryjte a odložte na 1 hodinu do lednice, pokud vás netlačí čas. Odpočinutá hmota lépe drží pohromadě.
- Včas předehřejte troubu na 150 stupňů. Mouku na obalení placiček nasypte na talíř. Odeberte 3 lžíce tuňákové směsi a rukama z ní vytvarujte placku asi 8 cm v průměru, vysokou 2 cm. Ze všech stran ji rovnoměrně obalte v cizrnové mouce. Zopakujte se zbývající směsí.
- Do velké pánve vlijte olej, aby vytvořil 1–2mm vrstvu. Postavte ji na střední oheň, a když olej začne pableskovat, vložte první tři placky a opékejte je z každé strany 1–2 minuty, aby byly křupavé a zlaté. Osmažené placičky udržujte teplé v zahřáté troubě, dokud postupně neusmažíte i ostatní.
- Rybí placičky podávejte horké se salátem ze zelených fazolek, oliv, rajčátek a bazalky a s klínky citronu na pokapání.