Salát
- vejce 5 ks
- brambory (malé salátové) 1 kg
- fazolové lusky 3–4 hrsti
- slanina (kvalitní prorostlá) 200 g
- cibule (velká) 1 ks
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- máslo 2–3 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Servírování
- čekanka (puky) 2 ks
- polníček 2–3 hrsti
- slanina 100 g
- med (tekutý) 1 lžíce
- rostlinný olej 3 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- vinný ocet (nebo citronová šťáva) 1 lžíce
Postup přípravy
- Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte a oloupejte. Brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové, podle velikosti to zabere 10 až 15 minut, vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde.
- Lusky vhoďte do vroucí vody, 30 sekund je povařte a rychle zase zchlaďte ve studené vodě. Zůstanou krásně zelené.
- Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte do nazlátlé barvy – zabere vám to asi 2 minuty. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět další 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní přípečky ze dna pánve. Přidejte brambory, větší překrájejte, menší nechte vcelku. Vše dobře osolte, opepřete a prohřejte. Nakonec do pánve přidejte uvařené fazolky, opatrně vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem nebo octem.
- Z čekanky odkrojte spodní část, listy naskládejte na podnos a přidejte také polníček. Ve středu talíře nechte volné místo, do kterého teď přistane teplá směs z pánve.
- Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte dresink a zalijte jím celý salát. Osolte ho a opepřete. Salát dozdobte překrájenými vejci a dokřupava opečenými kousky slaniny.
Vyzkoušejte také klasický bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE