Suroviny
- hladká mouka 200 g
- máslo (studené a nakrájené na kostky) 100 g
- vejce 1 ks
- moučkový cukr 90 g
- sůl 1 špetka
- vanilka (mletá) 1/2 lžičky
Postup přípravy:
-
Všechny ingredience dejte do mísy od robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte na střední stupeň zpracovávat těsto po dobu 5–8 minut.
-
Těsto můžete zpracovat i rukama – všechny ingredience kromě vajíčka dejte na pracovní desku, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte vajíčko. Poté rukama zpracujte na hladké těsto, bude to trvat o něco déle než zpracování v robotu, cca 10 minut.
-
Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice. Ideálně jej pak dejte ještě na 10-15 minut do mrazáku.
-
Poté těsto můžete rozválet na pečicím papíru o rozměrech, aby se vám vešlo do mrazáku, na tloušťku cca 3 mm. Plát těsta dejte do mrazáku vychladit na 5 minut.
-
Nyní můžete plát těsta přejet embosovaným válečkem. Předtím ale lehce poprašte těsto moukou a mouku ještě do těsta dlaní vetřete, ať se na váleček nelepí. Opět dejte plát těsta se vzorem vychladit na 5 minut do mrazáku.
-
Teď už můžete vykrajovat tvary, které přendejte na arch pečicího papíru, který se vám opět vejde do mrazáku. Já si pečicí papír nastříhám na menší kousky, aby se mi tam vešlo 4–6 kousků, a pak tyhle menší kousky pečicího papíru naskládám na plech. Tvary chlaďte v mrazáku 10 minut.
-
Vychlazené tvary dejte s pečicím papírem na plech a poté už můžete péct v předehřáté troubě na 180 stupňů 10–12 minut.
-
Takto postupujte s těstem a vykrájenými tvary, dokud nebude vše upečené. Po upečení nechte sušenky vychladnout.
Místo mleté vanilky můžete použít i 1 lžičku vanilkového extraktu.
Embosované vánoční sušenky s vanilkou Zdroj: Kateřina Jašková
TIPY NA PEČENÍ:
- Těsto se musí chladit alespoň 1 hodinu v lednici. Ideální je pak ještě těsto dát na 10–15 minut vychladit do mrazničky. Těsto obsahuje hodně másla a má tendenci rychle povolovat, proto je potřeba zchladit.
- Poté ho můžete vyválet na plát. Ideálně ho udělejte na pečicím papíře o velikosti, která se vám vejde do mrazničky, protože je nutné plát těsta vychladit na 5 minut. Po vychlazení plátu těsta ho můžete přejet embosovaným válečkem.
- Embosovaný váleček je nutné před prvním použitím potřít olejem a do plátu těsta vetřít mouku, aby se těsto na váleček nelepilo. Plát těsta je pak nutné opět vychladit v mrazničce.
- Poté už můžete vykrajovat tvary, které přendejte na pečicí papír opět o rozměru, který se vejde do mrazničky. Je potřeba před pečením opět chladit 10 minut v mrazničce, aby se těsto v troubě zbytečně nerozteklo a vzor zůstal zachován.
Další recepty na chutné sušenky