Kateřina Jašková

Embosované vánoční sušenky s vanilkou

Moje hodnocení
3x

Máte rádi jednoduché cukroví, které ale zaujme svou vláčnou chutí a skvělou vůní? Přesně takové jsou tyto embosované sušenky s vanilkou. Je sice třeba přesně dodržet doporučované postupy, ale odměna je více než lákavá.

1 porce
150 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience dejte do mísy od robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte na střední stupeň zpracovávat těsto po dobu 5–8 minut.

  2. Těsto můžete zpracovat i rukama – všechny ingredience kromě vajíčka dejte na pracovní desku, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte vajíčko. Poté rukama zpracujte na hladké těsto, bude to trvat o něco déle než zpracování v robotu, cca 10 minut.

  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice. Ideálně jej pak dejte ještě na 10-15 minut do mrazáku.

  4. Poté těsto můžete rozválet na pečicím papíru o rozměrech, aby se vám vešlo do mrazáku, na tloušťku cca 3 mm. Plát těsta dejte do mrazáku vychladit na 5 minut.

  5. Nyní můžete plát těsta přejet embosovaným válečkem. Předtím ale lehce poprašte těsto moukou a mouku ještě do těsta dlaní vetřete, ať se na váleček nelepí. Opět dejte plát těsta se vzorem vychladit na 5 minut do mrazáku.

  6. Teď už můžete vykrajovat tvary, které přendejte na arch pečicího papíru, který se vám opět vejde do mrazáku. Já si pečicí papír nastříhám na menší kousky, aby se mi tam vešlo 4–6 kousků, a pak tyhle menší kousky pečicího papíru naskládám na plech. Tvary chlaďte v mrazáku 10 minut.

  7. Vychlazené tvary dejte s pečicím papírem na plech a poté už můžete péct v předehřáté troubě na 180 stupňů 10–12 minut.

  8. Takto postupujte s těstem a vykrájenými tvary, dokud nebude vše upečené. Po upečení nechte sušenky vychladnout.

Místo mleté vanilky můžete použít i 1 lžičku vanilkového extraktu.

TIPY NA PEČENÍ:

  • Těsto se musí chladit alespoň 1 hodinu v lednici. Ideální je pak ještě těsto dát na 10–15 minut vychladit do mrazničky. Těsto obsahuje hodně másla a má tendenci rychle povolovat, proto je potřeba zchladit.
  • Poté ho můžete vyválet na plát. Ideálně ho udělejte na pečicím papíře o velikosti, která se vám vejde do mrazničky, protože je nutné plát těsta vychladit na 5 minut. Po vychlazení plátu těsta ho můžete přejet embosovaným válečkem.
  • Embosovaný váleček je nutné před prvním použitím potřít olejem a do plátu těsta vetřít mouku, aby se těsto na váleček nelepilo. Plát těsta je pak nutné opět vychladit v mrazničce.
  • Poté už můžete vykrajovat tvary, které přendejte na pečicí papír opět o rozměru, který se vejde do mrazničky. Je potřeba před pečením opět chladit 10 minut v mrazničce, aby se těsto v troubě zbytečně nerozteklo a vzor zůstal zachován.

Další recepty na chutné sušenky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Jašková

Miluji svůj život Kateřina Jašková

Blog Milluji je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.

Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)


Přečtěte si také

Recepty