Suroviny
- ovesné vločky 160 g
- lněná semínka (drcená nebo celá) 100 g
- pekanové ořechy 40 g
- neloupané mandle 50 g
- slunečnicová semínka 200 g
- chia semínka 30 g
- Psyllium 20 g
- Kokosový olej 3 lžíce
- sirup z agáve 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- voda 360 ml
Chléb je dost sytý, takže pokud jste v domácnosti třeba jenom dva, je dobré udělat poloviční množství. Hodit se bude v tomto případě i menší forma, jinak bude hodně nízký.
Postup přípravy
- V míse smíchejte všechny suché ingredience a pořádně promíchejte. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, agáve sirup a vodu. Znova pořádně promíchejte.
- Formu vyložte pečicím papírem, přelijte do ní semínkovou směs tak, aby byla ve všech koutech formy a horní část uhlaďte – bude to spodní část chleba. Takto připravenou směs nechejte 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákly vodu a chléb držel pohromadě.
- Směs pak dejte péct do trouby na 200 °C na 25 minut a opečte tak spodní část chleba. Potom formu vyndejte z trouby, chléb i s pečicím papírem přendejte na plech a obraťte opečenou částí dolů. Chléb dejte do trouby na dalších 30 minut, dokud není krásně opečený a křupavý. Čas je orientační, sledujte barvu chleba – v různých troubách to může být rozdíl třeba i 10 minut. Hotový chléb nechejte úplně vychladnout a pak ho teprve krájejte.
Náš tip: Paleo chléb ze semínek