Suroviny
- bílá hladká chlebová mouka 500 g + na pomoučení
- celozrnná hladká mouka 150 g
- aktivní sušené droždí 1/4 lžičky
- Sůl 1 lžička
- vlažná voda 275 ml
Kate Walsh vás naučí ten nejjednodušší (a nejlepší) chléb na světě. Trik tkví v použití litinového pekáče s poklicí.
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte mouku, droždí a sůl tak, aby se dobře promíchaly. Přilijte vlažnou vodu a důkladně promíchejte vařečkou. Směs bude nejednotná, lepivá a trochu řidší. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a nechte ji 12–18 hodin stát na teplejším místě, aby těsto nakynulo. Odolejte pokušení přidat více droždí, těsto vykyne díky dlouhému kynutí.
- Po této době se na povrchu těsta objeví bubliny a jeho objem se zhruba zdvojnásobí. Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a přehněte okraje rychle do středu, abyste vytvořili kulatý tvar. Nemusí být dokonalý. Těsto přesuňte na velký kus pečicího papíru (zhruba 40 x 40 cm) nebo do olejem vymazané mísy spojem dolů a nechte další 4 hodiny pracovat.
- Po třech hodinách rozehřejte troubu na 230 °C a vložte do ní litinový pekáč či hrnec i s poklicí, aby se rozehřály. Doběla rozpálený pekáč či hrnec je jedním z tajemství úspěchu tohoto chleba.
- Opatrně ho vytáhněte, sundejte pokličku a shrňte do něj chléb i s pečicím papírem. Pokud používáte na kynutí mísu vymazanou olejem, vložte těsto do pekáče, jak je – spojem dolů. Zakryjte poklicí a vraťte do trouby. Pečte 30 minut, pokličku sejměte a pečte dalších 15 minut pro dosažení krásně hnědé kůrky.
- Upečený chléb vyjměte a vyklopte ho na mřížku, aby zchladl. Poklepejte na spodní stranu bochníku, hotový zní dutě. Pokud dutě nezní, vraťte ho ještě na 5–10 minut do trouby. Chléb nechte alespoň 30 minut odpočívat, i po vyjmutí z trouby se stále dopéká.