zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Perfektní nehnětený chléb krok za krokem
Autor: Opravdové jídlo Perfektní nehnětený chléb krok za krokem

Perfektní nehnětený chléb krok za krokem

Hodnoceno: 4x
Proč si péct doma chleba, když ho koupíte za pár korun na každém rohu? Vyzkoušejte a pochopíte. Z trouby se line nádherná vůně pražené mouky a vy už se nemůžete dočkat, až do bochníku zakrojíte a zakousnete se do ještě teplého krajíce.
nad 2 hodiny
1 bochník porce

Kate Walsh vás naučí ten nejjednodušší (a nejlepší) chléb na světě. Trik tkví v použití litinového pekáče s poklicí.

reklama

Suroviny (1 bochník porce)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí a sůl tak, aby se dobře promíchaly. Přilijte vlažnou vodu a důkladně promíchejte vařečkou. Směs bude nejednotná, lepivá a trochu řidší. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a nechte ji 12–18 hodin stát na teplejším místě, aby těsto nakynulo. Odolejte pokušení přidat více droždí, těsto vykyne díky dlouhému kynutí.
  2. Po této době se na povrchu těsta objeví bubliny a jeho objem se zhruba zdvojnásobí. Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a přehněte okraje rychle do středu, abyste vytvořili kulatý tvar. Nemusí být dokonalý. Těsto přesuňte na velký kus pečicího papíru (zhruba 40 x 40 cm) nebo do olejem vymazané mísy spojem dolů a nechte další 4 hodiny pracovat.
  3. Po třech hodinách rozehřejte troubu na 230 °C a vložte do ní litinový pekáč či hrnec i s poklicí, aby se rozehřály. Doběla rozpálený pekáč či hrnec je jedním z tajemství úspěchu tohoto chleba.
  4. Opatrně ho vytáhněte, sundejte pokličku a shrňte do něj chléb i s pečicím papírem. Pokud používáte na kynutí mísu vymazanou olejem, vložte těsto do pekáče, jak je – spojem dolů. Zakryjte poklicí a vraťte do trouby. Pečte 30 minut, pokličku sejměte a pečte dalších 15 minut pro dosažení krásně hnědé kůrky.
  5. Upečený chléb vyjměte a vyklopte ho na mřížku, aby zchladl. Poklepejte na spodní stranu bochníku, hotový zní dutě. Pokud dutě nezní, vraťte ho ještě na 5–10 minut do trouby. Chléb nechte alespoň 30 minut odpočívat, i po vyjmutí z trouby se stále dopéká.

PRIMA TIP: Vyzkoušejte různé mouky včetně špaldové a žitné, abyste chlebu dodali hutnější konzistenci. Polovinu vody můžete v chlebu nahradit oblíbeným pivem, chléb získá zemitější chuť. Naopak sladší chuť vykouzlíte sušeným ovocem (fíky, datle, rozinky). Do těsta můžete přidat i různá semínka, ořechy a koření.

Perfektní nehnětený chléb krok za krokem  Foto:

Perfektní nehnětený chléb krok za krokem  Foto: Perfektní nehnětený chléb krok za krokem; foto: Opravdové jídlo

Další báječné recepty na domácí dobroty krok za krokem najdete v nové kuchařce:

Opravdové jídlo Foto:

Opravdové jídlo

KATE WALSH

V obchodě dnes koupíte cokoliv, od nejrůznějších exotických surovin po hotová jídla. Chcete-li však žít zdravě a předat svým potomkům planetu v trochu lepším stavu, než jste ji přebírali, začněte doma zase vařit, doporučuje Kate Walsh.

V příručce Opravdové jídlo představuje třicet základních dovedností, díky kterým zvládne připravit 46 běžných pokrmů i naprostý kuchařský analfabet. I doma můžete stloukat máslo, péct vlastní chleba nebo grilovat klobásky. Postup doprovázejí fotografie, takže přesně víte, co máte dělat. Zjistíte, že připravovat si základní potraviny doma není vůbec složité ani drahé, ale naopak zdravé a vlastně i zábavné.

216 stran, nakladatelství Omega, 499 Kč

reklama