Suroviny
- pšeničná chlebová mouka 280 g
- sušené droždí 10 g
- cukr 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- sušený rozmarýn 1 lžíce
- voda (teplá) 1/2 hrnku
- olivový olej 1/4 hrnku
- mořská sůl 1 lžíce
- rozmarýn (čerstvý, nahrubo nasekaný) 1/4 hrnku
Postup přípravy
- Do velké mísy nasypte všechny suché ingredience kromě rozmarýnu, dobře vše promíchejte, potom udělejte veprostřed hluboký důlek a do něj dejte sušený rozmarýn, vodu a olej. Jemně promíchávejte, až se začne utvářet těsto.
- Těsto dejte na pomoučenou plochu a hněťte, dokud nebude hladké. Pak je přendejte do naolejované mísy, přikryjte fólií a nechte je stát 30 minut, nebo dokud nenakyne do dvojnásobné velikosti.
- Předehřejte troubu na 200°C. Znovu těsto rozválejte a vytvarujte z něj dlouhý válec, potom oba konce spojte, aby se vytvořil kruhový tvar, přeložte na pečící plech, vyložený pečícím papírem, potřete olejem, posypte solí a čerstvým rozmarýnem. Nechte těsto stát dalších 30 minut. Pečte 25 minut, pak chléb vyjměte a nechte vystydnout.
- Při podávání: Nalámejte chleba na kusy a podávejte s ricottou.