Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Kam za jídlem
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Gastronomické zážitky z dalekého Japonska

Gastronomické zážitky z dalekého Japonska - Shabu shabu

Gastronomické zážitky z dalekého Japonska - Shabu shabu Zdroj: Tereza Pánková TASTYTALKINGS.COM

  • Zavřít

Gastronomické zážitky z dalekého Japonska - Shabu shabu Zdroj: Tereza Pánková TASTYTALKINGS.COM

Japonská kuchyně není jen o sushi. Pracuje sice se syrovými či nějakým způsobem zpracovanými rybami nebo mořskými plody, ale to není vše. Máme pro vás výběr několika pokrmů, které při své cestě po Japonsku ochutnala Tereza z TastyTalkings!

Konečně se mi splnil můj dlouholetý sen – podívala jsem se do Japonska! I když nešlo o tradiční turistický výlet na vlastní pěst – cestovala jsem se studenty z různých koutů světa – náš program byl velmi pestrý a zahrnoval i seznámení s místní kuchyní. V mém případě ale nezůstalo jen u domluvených obědů a večeří, kupovala jsem si různé svačinky a sladkosti, kdy se jen dalo!

Popravdě, po návratu do České republiky mi japonská kuchyně neskutečně chybí. Po každém jídle jsem si připadala plná tak akorát a pestrost ochutnaných pokrmů mi brala dech. Už před odletem jsem totiž věděla, že japonská gastronomie není jen o sushi...

Během pobytu jsem nemohla vynechat známý Ramen, který jsem si dopřála v jednom malém tokijském bistru kousek od hotelu. Skvěle dochucený vývar, pořádný kus masa, hromada nudlí a skvělé řasy. Původem je sice z Číny, ale bistra nabízející tuto vynikající polévku jsou v Japonsku opravdu populární.

Shabu-shabu

Velkým zážitkem pro mě byla večeře v tradiční restauraci v Kjótu. Dovnitř člověk mohl vstoupit pouze bez bot a sedělo se na zemi – tomuto způsobu sezení u stolu se v japonštině říká "zashiki". A nebojte, před vstupem na toaletu jsou pro hosty samozřejmě připraveny speciální pantofle.

A co jsme měli k jídlu? Tradiční pokrm Shabu-shabu. Na stole byl připraven velký hrnec s vodou a kostkami tofu, porce hub enoki, klíčků a především plátků masa. K tomu jsme mohli ochutnat plátky syrových ryb, rýži, tempuru a porci nakládané zeleniny. Vše spočívá v tom, že si každý ze strávníků sám připraví vlastní porci masa (zeleniny) ve vroucí vodě a poté ji namočí do jedné z omáček. Název "shabu shabu" je odvozen od zvuku, který je slyšet během vaření – přiznám se, nic takového jsem nezaslechla – nicméně jídlo bylo famózní a rozhodně doporučuji!

Taiyaki

Při každé procházce jsem si v obchodu s potravinami nebo v pouličním stánku koupila nějakou malou sladkost nebo svačinku. Jeden den to byly špízky s kuličkami Dango (připravované z rýžové mouky a často i obarvené nebo s nějakou omáčkou), další zase Dorayaki lívanečky (dva lívance se sladkou náplní z adzuki fazolí uprostřed) nebo Taiyaki. Sladkost nesoucí toto jméno můžete vidět na fotce nad textem, je to vlastně těsto upečené do tvaru rybičky a uvnitř je nejčastěji sladká pasta z adzuki fazolí. Chuťově mi připomíná vafle, takže nezvyklá se vám může zdát především fazolová náplň. Já ale s fazolemi nasladko problém nemám, dokonce jsem si na nich opravdu pochutnala.

Bentō

Celosvětově známým japonským pokrmem je samozřejmě Bentō. Krabičky naplněné všelijakými ingrediencemi – většinou nechybí rýže, porce ryby nebo masa a nakládaná nebo jiným způsobem upravená zelenina. Velice často si tyto krabičkové obědy připravují lidé v Japonsku do práce nebo do školy, jelikož se dají jednotlivá patra snadno poskládat na sebe. Bentō si ale můžete dát i v restauraci, já jsem si takto pochutnala na smažené i nakládané zelenině, rýži, krevetovém salátku a především na neskutečně chutné olihni. A nechyběla ani známá miso polévka. K tomuto způsobu stravování se ještě vrátím později, často se totiž takto obědvá či večeří při cestě vlakem nebo letadlem.

Momiji manjū

Japonské sladkosti jsou v mnoha případech pro Evropana velkou neznámou. Některé druhy jsou z rýžové mouky, mají nezvyklé náplně i tvary.

Já jsem kromě již zmiňových sladkostí jako např. Dango nebo Dorayaki ochutnala i Mochi nebo Daifuku. Při cestě na ostrov Miyajima jsem ale zjistila, že mířím na místo, kde se vyrábí specifická sladkost s názvem Momiji manjū. Věřím, že tento koláček ve tvaru javorového listu zachutná řadě z vás – je totiž připravován z piškotového těsta, a i když je uvnitř již tradičně náplň z fazolek, připomíná spíš sladkou marmeládu, takže si ji s běžnými fazolemi nemusíte nutně spojovat.

Kromě toho se zde prodává i varianta s čokoládou nebo ovocným džemem, ale osobně si myslím, že fazolová varianta je zdaleka nejlepší (vyzkoušela jsem totiž všechny zmíněné).

Ostrov Miyajima rozhodně stojí za návštěvu nejen kvůli Momiji manjū – pokud se zajímáte o tradiční chrámy, svatyně nebo jste si vždycky chtěli pohladit živou srnku. Těch je totiž ostrov plný!

Okonomiyaki

Ano, přiznávám. Toto jídlo na fotografii nevypadá příliš vábně, ale v Japonsku se řadí mezi další známé – Okonomiyaki. Provedení se liší v každém regionu a variace jsou obvyklé v těstech i posypech.

Bohužel si přesně nepamatuji, jaký druh byl ten, který jsem ochutnala já, ale typově odpovídal tomu z Hiroshimy. Obsahoval zelí, nudle, vejce i mořské plody, to vše bylo opečené a následně zalité neskutečným množství omáčky. Navrch navíc přistála pořádná porce "katsuobushi". A cože to je?

Katsuobushi jsou tenké hoblinky tuňáka; jejich příprava je ale velmi náročná – filety tuňáka bez kostí se nejdřív několik hodin udí a poté suší na slunci postříkané speciálně vytvořenou plísní. Týdny, měsíce i rok, tak dlouho může být tento proces opakován, což se samozřejmě projeví na kvalitě výsledného produktu.

Letištní svačinka

Jak jsem slíbila, vracím se opět ke krabičkovým obědům. Ty jsou totiž velmi populární nejen v restauracích nebo jako jídlo do školy, běžně na ně narazíte na nádražích či letištích. Já jsem si jeden takový box koupila při čekání na letišti Haneda.

Bentō boxíkům prodávaným na nádraží se jinak říká "ekiben" (eki = stanice, nádraží), našla jsem i speciální název pro ty, které koupíte na letišti – "soraben" (sora = nebe).

Výběr je opravdu neskutečný, zahlédla jsem krabičky s rýží a zeleninou, ale také sendviče naplněné smaženým masem nebo rolky plné ryb. Na cestu jsem si koupila rolky na styl sushi, které ovšem nebyly obaleny v řase, ale v plátcích smaženého tofu (alespoň to tedy tak chutnalo). Vršek měla každá dvojice rolek dozdobený něčím jiným - nakládanou zeleninou, houbami nebo třeba půlkou kaštanu.

Kromě těchto svačinek jsem si již před cestou do Japonska oblíbila Onigiri, slané rýžové bochánky s různými náplněmi. Na delší cestu Shinkansenem perfektní!

Snídaně v japonském stylu

A jako poslední pro vás mám snídani "japanese style". První ráno jsem se trochu obávala, jestli můj žaludek po tak dlouhém letu zvládne netradiční snídani. Po pár soustech jsem ale zjistila, že rozhodně ano! Snídaně v hotelu se téměř nelišila od jídla, které byste si mohli dát odpoledne. Všechno si ale člověk mohl nandat v podstatně menších porcích. V Japonsku se každopádně snídá především rýže, miso polévka a něco k tomu (vaječná omeleta, kus ryby, ale také řasy a nakládaná zelenina). Musím říct, že miso polévka po ránu je neskutečný lék – vždycky mě postavila na nohy. Kromě toho jsem ale ochutnala výborné tofu, několik rýžových bochánků, mořské řasy a také např. švestku umeboshi (jako jediná mi z toho všeho nechutnala, v kombinaci s rýží je ale možná o něco lepší). U některých snídajících jsem zahlédla i pokrm "natto", což jsou fermentované sójové boby – na ty jsem si ale opravdu netroufla. Slyšela jsem, že jsou opravdu výrazně cítit a ani na pohled nevypadají vábně, je to spíš taková lepkavá hmota.

Foto: Tereza Pánková TASTY TALKINGS

Po týdnu stráveném v Japonsku jsem si zdejší kuchyni oblíbila ještě víc. Vyhovuje mi velikost porcí stejně jako skladba jídla (nikdy jsem si nepřišla vyloženě nacpaná, ale vždy dostatečně nasycená). Rozhodně se při cestě po této zemi nebojte experimentovat, stojí to za to! :)

Vítejte u Tasty Talkings!

Jmenuji se Tereza Pánková a k psaní o jídle jsem začala tíhnout v prvním roce studia na vysoké škole. Tehdy jsem si uvědomila, že psané slovo a focení jsou pro mě to pravé! Nejlepší variantou k realizaci tohoto koníčku se nakonec stalo založení blogu! Ten můj se jmenuje TastyTalkings.com a najdete na něm recepty, články zaměřené na svět gurmánů a fotoreporty z cest. Psaní je zkrátka něco, čím bych se chtěla v budoucnu živit!

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Japonsko tipy asijská kuchyně astronomie

Návrhy pro vás

Recepty

Nakládané špekáčky s cibulí a okurkou v pikantní marinádě

Slané koláče

Anglický máslový páj s bramborovou náplní z Lancastershiru

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Sladké

Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Recepty

Golubce: plněné zelné listy s mletým masem v rajčatové omáčce


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Karamelizovaná cibule: Recept krok za krokem i tipy, jak ji použít

Recepty

Nakládané špekáčky s cibulí a okurkou v pikantní marinádě

Slané koláče

Anglický máslový páj s bramborovou náplní z Lancastershiru

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Díky tomuto nádobí ušetříte tisíce korun. Zdědí ho i vaše vnoučata

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Sladké

Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Vyzkoušejte jednoduchý způsob, jak lze uchovat čerstvý medvědí česnek až dva roky

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Recepty

Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček

Těstoviny

Těstoviny s uzeným masem, medvědím česnekem a brynzou

Sladké

Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Česká kuchyně

Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce

Recepty

Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Recepty

Valašská bílá kyselica z kysaného zelí s klobásou a slaninou

Předkrmy a chuťovky

Korejské bezvaječné pažitkové palačinky s krevetkami

Recepty

Báč – pečený bramborák se slaninou

Recepty

Palivec – pikantní pomazánka se sýrem a podlitá pivem

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Vegetariánské

Bez masa: Sladkokyselý panýr se zeleninou podle Zdeňka Pohlreicha

Recepty

Palivec – pikantní pomazánka se sýrem a podlitá pivem

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Recepty

Báč – pečený bramborák se slaninou

Přílohy

Bramborové lokše podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Vybíráme pro vás

Dobré zprávy

Komedie

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Kriminálka Montpellier

Kriminální

Tudorovci

Drama / Historický / Romantický
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Divoký anděl

Romantický / Telenovela

Lásce navzdory

Komedie / Romantický
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.