Mochi je tradiční japonský dezert vyrobený z lepkavé rýže, který je oblíbený nejen v Japonsku, ale i po celém světě. Tento měkký a žvýkavý dezert se připravuje v mnoha variantách, od klasických po moderní inovace, a je součástí japonské kultury už po staletí.
Jak se mochi vyrábí?
Základem mochi je lepkavá rýže (mochigome), která se vaří, drtí a hněte, dokud nevznikne hladké, elastické těsto. Tradičně se tento proces prováděl ručně pomocí dřevěného paličkového nástroje v ceremonii zvané „mochi-tsuki“, kdy jeden člověk tluče rýži a druhý ji pravidelně zvlhčuje a obrací. Dnes se často používají moderní stroje, které tento proces usnadňují.
Dřevěný paličkový nástroj pro výrobu mochi
Zdroj: iStock
Dřevěný paličkový nástroj pro výrobu mochi
Zdroj:
iStock
Tradiční varianty mochi
-
Daifuku – Nejběžnější forma mochi, která je plněná sladkou fazolovou pastou (anko), ovocem nebo jinými náplněmi.
-
Sakura mochi – Mochi s růžovým zbarvením, obalené v listu sakury, který mu dodává specifickou vůni.
-
Kusa mochi – Zelené mochi s přídavkem japonského pelyňku (yomogi), které mu dává charakteristickou barvu a chuť.
-
Yatsuhashi – Varianta pocházející z Kjóta, která je často ochucená skořicí a může být pečená nebo syrová.
-
Ozoni – Mochi servírované v polévce, což je tradiční pokrm pojídaný během novoročních oslav.
Sakura mochi obalené v listu sakury
Zdroj: iStock
Sakura mochi obalené v listu sakury
Zdroj:
iStock
Moderní a západní variace
V posledních letech se mochi rozšířilo do celého světa a vznikly nové variace:
-
Mochi zmrzlina – Malé kuličky mochi plněné různými druhy zmrzliny, velmi populární v USA a Evropě.
-
Čokoládové mochi – Plněné čokoládovou náplní nebo kombinované s kakaovým práškem.
-
Matcha mochi – Obsahuje japonský zelený čaj matcha, který mu dodává hořkosladkou chuť.
-
Mochi donuty – Kombinace klasického donutu s žvýkavou texturou mochi.
Hitem je mochi plněné zmrzlinou
Zdroj: iStock
Hitem je mochi plněné zmrzlinou
Zdroj:
iStock
Historie a význam
Mochi je součástí japonské kultury již více než tisíc let. Původně se spojovalo s oslavami a rituály, především s novoročními tradicemi, kdy se konzumuje jako symbol štěstí a prosperity. Dnes je však běžně dostupné po celý rok a je populární nejen v Japonsku, ale i v zahraničí. I u nás ho již běžně seženete v asijských obchodech i vietnamských večerkách.
Tento jedinečný dezert spojuje tradici s inovací a stále se objevují nové variace, které rozšiřují jeho oblíbenost napříč kontinenty. Ať už si vyberete klasickou nebo moderní verzi, mochi vždy nabídne jedinečný chuťový zážitek.
Zdroj: allrecipes.com, bokksu.com
Dezerty ve tvaru kuliček jsou oblíbené napříč kontinenty. Zkuste třeba domácí kokosové Rafaelo kuličky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kokosové kuličky Rafaelo – jednoduchý recept ze salka