Suroviny
- máslo 40 g
- olej (rýžový nebo hroznový) 1 lžíce
- cibule (bílá, najemno nakrájená) 1 ks
- česnek (najemno nakrájený) 2 stroužky
- hladká mouka 75 g
- kari koření (nejlépe japonské) 3 lžíce
- hovězí vývar 1 litr
- koření (koření shichimi togarashi (viz tip)) 1/2 lžičky
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- sójová omáčka (nebo tamari omáčka) 1 lžíce
- med 2 lžičky
- jablka (oloupané zelené, najemno nastrouhané) 1 ks
- vepřová krkovice (nakrájená na větší kousky) 600 g
- mrkev (nakrájená na 3cm kousky) 2 ks
- brambory (oloupané baby brambory) 8 ks
K podávání
- cukrový hrášek (spařený)
- rýže (dušená rýže s černými sezamovými semínky)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Ve velké hluboké pánvi rozehřejte máslo a olej na střední teplotu. Smažte cibuli a česnek 4 minuty doměkka. Přidejte mouku, kari koření, pak postupně přilijte vývar a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Dejte do pomalého hrnce spolu se zbytkem ingrediencí. Vařte 4 hodiny na nízkém stupni, dokud maso a zelenina nezměknou.
- Podávejte s cukrovým hráškem, rýží a ozdobené jarní cibulkou.
- NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej na střední teplotu. Smažte cibuli a česnek 4 minuty doměkka. Přidejte mouku, kari koření, pak postupně přilijte vývar a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte shichimi togarashi, worcestrovou omáčku, tamari omáčku, med, jablko, vepřové a mrkve. Nechte mírně vařit, přiklopte pokličkou a vařte 30 minut, dokud maso téměř nezměkne. Přidejte brambory a vařte nezakryté dalších 30 minut doměkka.
- Podávejte s cukrovým hráškem, rýží a ozdobené jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Japonské koření sedmi vůní (shichimi togarashi) se skládá ze sezamových semínek, chilli, sečuánského pepře, sušené pomerančové kůry, zázvoru, konopného oleje a vloček z mořských řas. Toto koření si tak oblíbíte, že ho budete chtít používat pořád! Najdete ho ve specializovaných asijských obchodech nebo e-shopech, ale pokud ho neseženete, okořeňte kari větším množstvím použitých ingrediencí a přidejte třeba i sezamová semínka a trochu pomerančové kůry.
Japonské vepřové curry z pomalého hrnce Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce