Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Japonské vepřové curry z pomalého hrnce
Suroviny (4 porce)
- máslo 40 g
- rýžový nebo hroznový olej 1 lžíce
- bílá cibule, najemno nakrájená 1 ks
- česnek, najemno nakrájený 2 stroužky
- hladká mouka 75 g
- kari koření (nejlépe japonské) 3 lžíce
- hovězí vývar 1 litr
- koření shichimi togarashi (viz tip) 1/2 lžičky
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- tamari nebo sójová omáčka 1 lžíce
- med 2 lžičky
- oloupané zelené jablko, najemno nastrouhané 1 ks
- vepřová krkovice nakrájená na větší kousky 600 g
- mrkev nakrájená na 3cm kousky 2 ks
- oloupané baby brambory 8 ks
Postup
- V POMALÉM HRNCI: Ve velké hluboké pánvi rozehřejte máslo a olej na střední teplotu. Smažte cibuli a česnek 4 minuty doměkka. Přidejte mouku, kari koření, pak postupně přilijte vývar a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Dejte do pomalého hrnce spolu se zbytkem ingrediencí. Vařte 4 hodiny na nízkém stupni, dokud maso a zelenina nezměknou.
- Podávejte s cukrovým hráškem, rýží a ozdobené jarní cibulkou.
- NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej na střední teplotu. Smažte cibuli a česnek 4 minuty doměkka. Přidejte mouku, kari koření, pak postupně přilijte vývar a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte shichimi togarashi, worcestrovou omáčku, tamari omáčku, med, jablko, vepřové a mrkve. Nechte mírně vařit, přiklopte pokličkou a vařte 30 minut, dokud maso téměř nezměkne. Přidejte brambory a vařte nezakryté dalších 30 minut doměkka.
- Podávejte s cukrovým hráškem, rýží a ozdobené jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Japonské koření sedmi vůní (shichimi togarashi) se skládá ze sezamových semínek, chilli, sečuánského pepře, sušené pomerančové kůry, zázvoru, konopného oleje a vloček z mořských řas. Toto koření si tak oblíbíte, že ho budete chtít používat pořád! Najdete ho ve specializovaných asijských obchodech nebo e-shopech, ale pokud ho neseženete, okořeňte kari větším množstvím použitých ingrediencí a přidejte třeba i sezamová semínka a trochu pomerančové kůry.
Největší dobroty z pomalého hrnce
Vaření v jednom hrnci je staré skoro jako lidstvo samo, pomalé vaření v jednom hrnci či pekáči praktikovaly naši předci na kamnech nebo peci. Teď se trend přípravy šťavnatého vydatného jídla bez zbytečné námahy vrací. Moderní pomalý hrnec však už vypadá úplně jinak, vybrat si můžete z různých značek, velikostí, provedení, s časovačem či bez… Andrea Litzinger vás provede záplavou informací a pomůže vám zvolit pomocníka na míru vašim potřebám, poradí, jak ušetřit čas, peníze i energii při vaření, jak o hrnec správně pečovat a samozřejmě i co v něm vařit – od předkrmů přes polévky, masa, ryby a zeleninu až po přílohy a dezerty. V pomalém hrnci uvaříte zkrátka všechno, ať jste doma ve třech nebo v osmi.
Vydalo nakladatelství CPress.