Suroviny
- salátová okurka (nebo 2 přerostlé nakládačky) 1 ks
- sůl 1/4 lžičky
- rýžový ocet 1/4 šálku
- cukr krupice 1 lžíce
- sójová omáčka (přirozeně fermentovaná) 1/4 lžíce
- sezamová semínka (světlá, nebo mix s černými) 1 lžička
Postup přípravy
- Ostrým nožem nebo mandolínou nakrájejte okurku na stejnoměrné, velmi tenké plátky. Vložte je do cedníku a promíchejte se špetkou soli.
- Plátky okurky nechte několik minut odležet, zatímco budete připravovat zálivku. V malé misce vyšlehejte ocet, sójovou omáčku a cukr.
- Pokud okurka pustí vodu, slijte ji. Ve středně velké míse smíchejte plátky okurky a připravený dresink. Nechte asi 15 minut odstát při pokojové teplotě, případně zchlaďte v chladničce.
- Těsně před podáváním posypte salát opraženými sezamovými semínky.
- Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.
PRIMA TIP: Tradičně se na tento salát používají perské nebo japonské okurky. Vy můžete použít salátovou okurku, z té je ale lepší před krájením vydlabat vodnatá semínka. Nebo použijte přerostlé nakládačky.
Připravte také jednoduchý rajčatový salát s červenou cibulí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rajčatový salát s červenou cibulkou