Suroviny
- kuřecí stehenní řízek (s kůží) 5 ks
- česnek 2 stroužky
- zázvor (nastrouhaný) 1/2 lžíce
- sójová omáčka (přírodně fermentovaná) 2 a 1/2 lžíce
- sezamový olej 1/2 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý)
- mirin 2 lžíce
- saké 2 lžíce
Těstíčko na karaage
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- vejce 1 ks
- bramborový škrob (Solamyl nebo japonský) 1/4 hrnku
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
- Kuřecí stehenní řízky s kůží nakrájejte na kousky. Smíchejte v misce 2 stroužky utřeného česneku, ½ lžíce strouhaného zázvoru, 2 a ½ lžíce sójové omáčky, ½ lžíce sezamového oleje, 2 lžíce mirinu, 2 lžíce saké a přidejte čerstvě namletý černý pepř. Kuřecí kousky promíchejte s marinádou a nechte odležet alespoň 30 minut.
- Po 30 minutách přidejte k masu 2 lžíce kukuřičného škrobu a 1 vejce a dobře promíchejte, aby byl každý kousek kuřete obalený těstíčkem.
- Poté kuřecí kousky obalte v bramborovém škrobu a přebytečný škrob oprašte.
- Do pánve dejte vyšší vrstvu oleje a nastavte teplotu na středně vysokou. Jakmile se olej rozpálí, vkládejte kuřecí kousky a smažte 3-4 minuty nebo dokud kuře nebude křupavé a zlatavé. (Nedávejte do pánve všechny kousky najednou, protože by se mohla snížit teplota oleje a maso by se nesmažilo, ale dusilo. Raději smažte kousky postupně po menších dávkách.)
- Podávejte nejlépe s japonskou majonézou Kewpie a klínkem citronu.
PRIMA TIP: Nejlepší typ masa pro přípravu karaage je stehenní kuřecí řízek s kůží. Ne vždy ho ale seženete v každém řeznictví. V tom případě kupte kuřecí stehna a vykostěte je. Ale pokud se vám do toho nechce, dobrého výsledku dosáhnete i s běžnými stehenními řízky bez kůže.
Vyzkoušejte také jižanské smažené kuře podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jižanské smažené kuře podle Zdeňka Pohlreicha