Suroviny
- toustový chléb (světlý) 4 plátky
- smetana ke šlehání 1 šálek
- moučkový cukr 1 a ½ lžíce
- jahody (na jeden sendvič použijte 5 až 7 jahod) 14 ks
V Japonsku se ovocné sendviče Sando běžně prodávají v kavárnách a obchodech a je pro ně typické rozříznutí napůl, přičemž se odhalí mozaikový vzor, který vytvoří ovoce na řezu. Nejčastěji se do sendvičů používají jahody, ale oblíbené jsou i další druhy ovoce jako například kiwi, pomeranče, borůvky nebo broskve či jejich kombinace. Náplň je nejčastěji šlehačková, ale lze ji našlehat i s trochou mascarpone, která dodá náplni pevnost.
Postup přípravy
- Umyjte a připravte jahody nebo jiné ovoce. Důkladně je osušte a odřízněte stopky. Odložte stranou.
- Smetanu a cukr šlehejte ručním mixérem nebo šlehačem, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Šlehačka by měla být nadýchaná, ale pevná, dejte pozor, ať ji nepřešleháte.
- Na plátek světlého toustového chleba o tloušťce asi půl centimetru rozetřete šlehačku. Navrch poklaďte jahody tak, aby se při krájení odhalila mozaika podle vaší představy.
- Na jahody rozetřete další šlehačku, abyste vyplnili mezery. Přiklopte dalším plátkem chleba.
- Sendvič pevně zabalte do potravinářské fólie a nechte ztuhnout v lednici. Na fólii si můžete fixou udělat značku, jak by se měl posléze sendvič rozkrojit. Ideálně nechte sendvič chladit alespoň 20 minut pro snadnější krájení.
- Rozbalte sendvič a odkrojte kůrku. Rozkrojte sendvič na polovinu nebo na čtvrtiny, přičemž nezapomeňte na umístění svého vzoru. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Ovocné sendviče můžete připravit až dva dny předem. Při delší době se mohou rozmočit. Skladujte je v lednici zabalené v potravinářské fólii.
Na přípravu ovocného sendviče se nejlépe hodí nadýchaný domácí toustový chléb, ideálně mléčný, podle japonského receptu
V sezoně jahod nezapomínejte ani na ryze české recepty. Například nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami, který můžete připravit podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE